Tuintips oktober

prachtige herfstkleuren


Vooral bladverliezende bomen en struiken laten nu schitterend zien dat het winter wordt. Iedereen vindt hun bladkleuren spektakel adembenemend mooi. Een boswandeling door loofbos is nu fantastisch voor het oog (al die kleuren!), uw neus (heerlijk frisse herfstlucht en de geur van paddenstoelen) en uw oren (lopen door een knisperend tapijt van afgevallen blad). In de tuin is het al net zo. Met de juiste planten is het ook daar nu één warme kleurenweelde.

Veel bomen en heesters die in ons soort klimaat thuishoren, gaan in winterslaap en ontdoen zich van hun blad. Ze halen er wel eerst allerlei bruikbare stoffen (vooral suikers) uit en slaan dat als zetmeel (koolhydraten) op in hun stammen, takken en wortels. De suiker werkt als antivries in hun sappen en beschermt tegen vorst. Het bladgroen wordt afgebroken, vooral rode en gele kleurstoffen komen ervoor in de plaats. Bovendien worden allerlei afvalstoffen in het blad gepropt voor het wordt afgestoten. Dat alles bij elkaar zorgt ieder najaar weer voor een weergaloos vlammend kleurenspel. Het mooist is dat na een zonnig en warm najaar, een zogenaamde ‘Indian Summer’. Als bladeren felle kleuren vertonen leven ze nog steeds. Pas na hun afsterven verdorren ze en worden dan meestal bruin.

Vele soorten, vele kleuren!

 

Het is nu de perfecte periode om in tuincentra, bij kwekers en in uw omgeving te kijken welke soorten u het mooist vindt. Als ze kaal en in rust zijn, kunt u ze kopen en in uw tuin planten (nooit iets planten als het vriest!). U weet dan welk kleurenspel u ook volgend jaar weer mag verwachten. Nuances van geel en oranje tot oranjerood overheersen vaak. Dat is vooral het geval bij esdoorns (Acer), krentenboompje (Amelanchier), berken (Betula), populier (Populus), beuk (Fagus), maar ook bij Liriodendron, Carya en de Japanse Notenboom (Ginkgo). Rood overheerst bij sommige esdoorns (Acer) en Amerikaanse eiken (Quercus) uit Oost-Amerika en de Liquidambar.

10 Planten met prachtige herfstkleuren

Cercidiphyllum (Cercidiphyllum japonicum) – geel met roze en paars herfstblad

Chinese tulepo (Nyssa sinenses) – felrood herfstblad

Fothergilla (Fothergilla gardenii) – oranje met rood en paars herfstblad

Japanse esdoorn (Acer palmatum, bijv. ‘Osakazuki’) – rood herfstblad

Kardinaalshoed (Euonymus alatus) – roze tot felrood herfstblad

Krentenboompje (Amelanchier lamarckii) - rood met oranje herfstblad

Parrotia (Parrotia persica) - geel met oranje en roze herfstblad

Pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Flame’) - fel oranje en rood herfstblad

Schoonvrucht (Callicarpa japonica) – rozerood herfstblad en violette bessen

Stewartia (Stewartia pseudocamellia) – oranje met rood herfstblad

TIP Ook tal van vaste planten verkleuren prachtig (Bergenia bijv.) en zelfs veel coniferen hebben ’s winter een andere tint dan ’s zomers. Voor wie erop let: verrassingen genoeg!

Tuintips voor oktober

Breng ook de laatste kuipplanten naar hun overwinteringsplek. Ruim waterslangen en sproeiers droog op. Zet potten met peterselie en bieslook voor het keukenraam: dan heeft u de hele winter vers groen. Kwetsbare tuinmeubelen schoonmaken en opslaan. Groene tomaten kunnen binnen narijpen. Bij gevoelige planten winterbescherming aanbrengen. Organische mulch op de grond uitspreiden geeft extra bescherming, een laag afgevallen blad ook. Verwijder afgevallen blad wel regelmatig van groenblijvende planten en uw gazon.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist