Rozen

heerlijk geurend

Voor de meeste rozensoorten is één ding is heel kenmerkend: de bloemen geuren. Sommige bijna bedwelmend! Vooral daarom worden rozen al zeker 5000 jaar gekweekt. De eerste waarschijnlijk door Chinezen of Soemeriërs. Tuiniers hebben sinds de vroegste historie een speciale voorliefde voor rozen gehad, als die tenminste voorkwamen in het gebied (op het noordelijk halfrond) waar ze woonden. Er zijn ca. 100 soorten rozen bekend uit Europa, Azië en Noord-Amerika en waarschijnlijk (niemand weet dat precies) zo'n 10.000 variëteiten. Geen andere bloem is zo veel geroemd in symboliek, schilderkunst, muziek en literatuur. Geen plant werd zo sterk veredeld als de roos en die verfijning gaat nog altijd door.

De meeste rozenliefhebbers willen dat hun rozen geuren. Meer dan op kleur en bloemvorm wordt vooral daarop gelet. En er is ruime keuze aan heerlijk geurende rozen: voor ieder soort toepassing, van bodembedekkers tot klimmers, op stam en als struik, met overdadige trossen bloemen of schitterend en edel grootbloemig.

De geur zit in de bloemblaadjes
Bij rozen zit de geur in de etherische oliën in de bloemblaadjes. Hoe meer blaadjes, des te meer geur. Sterk gevulde rozen geuren daarom vaak intenser dan andere. Per roos verschilt de altijd rijke geur. Die kan kruidig, fruitig, zelfs pittig en vooral honingzoet zijn. De beroemde rozenolie wordt in landen als Turkije, Bulgarije en Marokko gewonnen uit de bloemblaadjes van de Damascusroos (Rosa damascena). Voor één druppelrozenolie zijn meer dan honderd rozenbloemblaadjes nodig. Er zijn ook rozen waarbij ook de groene bladeren geuren. Bij de in België en Nederland inheemse egelantier geuren niet alleen de (enkele) bloemen heerlijk, maar geuren de bladeren naar appels als je ze even wrijft.

Enkele verrukkelijk geurende rozen
Struikrozen: ‘Graham Thomas' (goudgeel); ‘Papa Meilland' (karmozijnrood); ‘Apricot Queen Elizabeth' (tros, abrikoosroze); ‘Boule de Neige' (wit); ‘Blue Moon' (met een kleur die het dichtst van alle rozen blauw benadert); ‘Peace' (abrikoos-crème-roze); ‘Mullard Jubilee' (warm donkerroze); ‘Just Joey' (kopergeel).
Klimrozen: ‘Albéric Barbier' (tros, crème); ‘Bobbie James' (halfdubbel, tros, wit met gele meeldraden); ‘Sympathie' (rood, oranje bottels); ‘Dorothy Perkins' (tros, roze); ‘New Dawn' (roze); ‘Rambling Rector' (tros, wit, gele meeldraden). Stamrozen: ‘Schneewittchen' (tros, wit); ‘New Dawn' (zie klimrozen, ook als treurroos op stam); ‘Queen Elizabeth' (roze).

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist