Platanus

stoere jongen


Zelfs in de maand januari is er in de tuin nog genoeg te beleven.  

Planten en bomen pronken met een rijke schakering aan wit-, bruin- en grijstinten. Ga op ontdekkingstocht en colour your life!

 

Vooral de stoere, robuuste bomen maken indruk in deze tijd van het jaar. Terwijl ze zich in de zomer nog konden verbergen onder een dik pak bladeren, tonen ze in de winter kaal en ongenaakbaar hun ware karakter. Op een heldere winterdag is het helemaal genieten: de krachtig gevormde takken en stammen steken dan scherp af tegen de strakke, blauwe lucht.

Onweerstaanbaar

De plataan (Platanus hispanica) is zo’n stoere jongen die in de winter zelfverzekerd staat te pronken. Met zijn knoestige takken maakt hij een prachtig wintersilhouet. De schilferende bast is jaarrond een lust voor het oog, maar met een laagje sneeuw is deze jongen helemaal onweerstaanbaar. De witte berk (Betula utilis jacquemontii) is met zijn roomwitte, afschilferende bast iets bescheidener, maar minstens net zo aantrekkelijk. Een enkele stoere jongen maakt het echt heel bont. De amberkleurige stam van deze esdoorn (Acer griseum) gaat steeds meer rafelen naarmate de jaren vorderen en kleurt dan glimmend donker bruinrood.

  Lekker koel Voor elke tuin is wel een boom te vinden. En dat is maar goed ook, want zonder bomen is een tuin toch een beetje saai. Bomen zorgen met hun hoogte voor een verticale lijn. Dat maakt de tuin levendig en interessant om naar te kijken.

Bomen zorgen niet alleen voor hoogte. Met hun boomkroon gaan ze ook de breedte in. Dat is zeker op zomerse dagen een uitkomst. Het bladerdek houdt de zon tegen en zorgt op natuurlijke wijze voor verkoeling. Een geliefde schaduwboom is de plataan. Deze beschikt in de zomer over veel blad en kan gekweekt worden als dakboom, waarbij de takken over een horizontaal frame worden geleid. Daar kan geen parasol tegenop!

Spektakel

Door de wisselingen van de seizoenen raak je nooit uitgekeken op de tuin. Vooral bomen ondergaan constant gedaanteverwisselingen, waardoor je de seizoenen intens kunt beleven. En daarvoor hoef je echt geen kastanjeboom te planten. Een boom van een bescheidenere omvang, zoals Prunus serrulata, geeft ook elke seizoen een ander beeld. Deze sierkers bloeit in het voorjaar uitbundig met witte tot lichtroze bloemen, waarna de bladeren in de zomer prachtig groen worden om in de herfst geeloranje te kleuren. Na de winter begint het spektakel opnieuw.

Weldadig

Het voelt goed in de buurt van bomen. Wie weleens een boswandeling maakt, weet dat spanning en stress als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zelfs het uitkijken op een boom heeft al een weldadig effect. En om het nog aantrekkelijker te maken hebben bomen een luchtzuiverende werking. Daarmee dragen ze bij aan een gezonde leefomgeving.

Boomconcert

Ook dieren zijn blij met bomen. Het planten van een of meer bomen is een goede manier om ze te lokken. Vooral vogels zijn dankbare gebruikers. Ze vliegen van boom tot boom op zoek naar voedsel tussen de takken en bladeren. Ook om te rusten en te schuilen is een boom ideaal. Sommige soorten bouwen er bovendien hun nest in. Op zoele zomeravonden is de kans groot dat een vogel op een tak neerstrijkt om een concert ten gehore te brengen. Een mooiere beloning voor het planten van een boom is er niet!

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist