Kamerplanten verpotten?

Het lukt met deze tips!

Het is nodig om je kamerplanten van tijd tot tijd te verpotten. Maar dan moet je natuurlijk wel even weten hoe je dat precies doet! Heb je dit nog niet eerder gedaan of wil je je geheugen weer even opfrissen? Ontdek tips voor planten verpotten.

Waarom moet je kamerplanten eigenlijk verpotten?

We beginnen met een stukje tekst en uitleg. Waarom moet je planten eigenlijk verpotten? Het antwoord is simpel: je geeft je plant meer groeiruimte. Kamerplanten en de bijbehorende wortels groeien immers steeds een stukje groter. In de grond is dat geen punt. Maar in een plantenpot kan een plant op een gegeven moment niet meer verder groeien. De plant zit dan opgesloten in de pot. Bij het verpotten zet je de plant in een grotere pot, en kan de plant dus weer groeien. Alle planten groeien, maar niet allemaal even snel. Vetplanten of schaduwplanten binnen groeien dan misschien niet zo hard, maar hebben alsnog baat bij verpotten. Je geeft je kamerplant zo namelijk ook verse potgrond, wat je plant gelukkig maakt! Het is misschien even een klusje om je aan te wagen, maar het is dus weldegelijk belangrijk voor mooie planten.

Hoe vaak moet je kamerplanten verpotten?

Op de vraag hoe vaak je je kamerplanten moet verpotten, is geen eenduidig antwoord te geven. Het heeft namelijk te maken met de groeisnelheid van de plant. Een plant die enorm hard groeit, kun je eigenlijk elk jaar wel verpotten – als je wilt dat ‘ie nog verder groeit. Kies een pot die twintig procent groter is dan de huidige pot. Maar planten die maar langzaam groeien, zoals een cactus, hoef je niet zo vaak in een nieuwe pot te zetten. Eens in de twee of drie jaar is voldoende. Ook als een plant maar langzaam groeit, is verpotten na twee of drie jaar aan te raden: zet ‘m in een iets grotere pot, met een verse laag potgrond. Haal de oude potgrond bijna volledig weg bij de wortels.

Welke potgrond moet je gebruiken?

Nieuwe potgrond is dus belangrijk voor je plant. Maar welke potgrond kun je het best gebruiken? Voor sommige planten is er speciale potgrond te vinden: denk aan potgrond voor een cactus. Al kun je ook kiezen voor algemene potgrond voor kamerplanten, waar de belangrijkste voedingsstoffen in zitten. Die voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van je plant. Na een paar jaar zijn die stoffen op – met nieuwe potgrond genieten je planten dus weer van een betere groeibodem.

Wanneer moet je kamerplanten verpotten?

Het is het slimst om planten in de lente of zomer te verpotten. De plant zit dan namelijk vol leven: met de grotere pot kan de plant direct groter groeien. In de herfst en winter is een plant in een ruststand – zie dit als een soort winterslaap. Je kunt de plant dan het best met rust laten. Een plant heeft er in de herfst en winter ook weinig aan om verpot te worden. Wacht daarom liever tot de lente!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bloemen en planten?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist