In iedere tuin een boom!

Tuinen kunnen niet zonder

Waarom zijn er toch steeds meer boomloze tuinen? Want een tuin kan toch eigenlijk niet zonder boom! Een boom geeft een derde dimensie aan de tuin, hoe klein de tuin, of de boom, ook is.

In mijn contact met particuliere opdrachtgevers is het meest gehoorde argument om geen boom te willen planten dat de tuin er te klein is. Of dat een boom schaduw geeft, en de zon schijnt al zo weinig... Ook vallend blad wordt als bezwaar genoemd.

Als er al voor een boom gekozen wordt, is het er vaak een van een soort dat we letterlijk op iedere hoek van de straat tegen komen. Jammer!

Wie bij een gespecialiseerde boomkweker gaat kijken ontdekt dat er een wereld aan kleine, vaak prachtige bomen bestaat, met vaak klinkende namen zoals bijvoorbeeld Cercis siliquastrum, Chitalpa tashkentensis, Halesia monticola , Sorbus 'Dodong', Stewartia pseudocamellia.

Ze hebben interessant blad, dragen kleurige bessen, bloeien bijzonder of krijgen een prachtige herfstverkleuring. Om het over het aantrekken van vogels of het verdoezelen van een storend uitzicht nog maar niet te hebben. En dat terwijl u aan een boom, na het planten, eigenlijk niets meer hoeft te doen. Hun vaak luchtige kroontjes vangen het zonlicht zonder een zware schaduw te werpen. Geen concurrentie met de onderbeplanting, dus.

In een smalle ruimte kiest u een zuilvormend boom zoals Cercidiphyllum japonicum 'Rotfuchs', met prachtig donkerrood blad. Is er meer ruimte in de breedte, dan is bijvoorbeeld de Sneeuwklokjesboom (Halesia monticola) een aanrader. Voorbijgangers zullen stil blijven staan bij uw tuin. De Chitalpa tashkentensis past zelfs in een flinke bak op een zonnig balkon.

Onder een kleine boom wordt een maat verstaan tussen de twee en vijf meter. ‘Dat is hoog!’, zie ik de meeste mensen denken. Maar uw eerste verdieping is vaak al drie meter hoog, en we meten tot het uiterste takje van de boom. De kroon beslaat vaak slechts zo’n derde deel. Laat u dus niet afschrikken. In de herfst past het afgevallen blad in een flinke emmer...

Laat u verrassen, bezoek eens een gespecialiseerd boomkwekerij! Neem een foto mee van de locatie. Door zorgvuldig te kiezen heeft u aan uw boompje meer dan decennia lang een sieraad.

Met speciale dank aan Hanneke Clabbers van Buro Clabbers

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bloemen en planten?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist