de tuin

coniferen anders


Als u nu lekker buiten loopt in de frisse winterlucht, vallen vooral de coniferen op. Ze vullen hun omgeving met de groene kleur van leven. Kneus wat loof van een schubconifeer tussen uw vingers en u ruikt de kruidige zomer, vakantie, plezierige herinneringen. Het is een geur vol belofte en kracht. De oudste, nu levende wezens op aarde zijn coniferen (bijna 5000 jaar!) en ze waren er al lang voor wij er waren. Hun naalden of schubben zitten soms ingesloten in stukken barnsteen, dat in feite versteende hars van coniferen is.

Ook in de tuin

Ook in de tuin zorgen coniferen voor rust en continuïteit. Als achtergrond of opvallend element, want coniferen zijn enorm vormenrijk: er zijn ook bodembedekkers, treurvormen, soorten die met hun takken naar de hemel reiken en opvallende pagodevormen, lieflijke bollen en woest ragende takkendragers. En dan die kleuren. Echt niet alleen groen. Ook geel, blauw, grijs, hier en daar zelfs iets roods of witte vlekjes. Soms puur paarse kegels, blauwe of rode vruchten en gele tot felrode manlijke bloemen die hele wolken stuifmeel verspreiden (jazeker, coniferen kunnen ook bloeien!). Coniferen saai? Helemaal niet!

Heel leuke coniferen

Heel opvallend! Nog zo’n bijzonderheid is de slangenden (Araucaria araucana) die de Engelsen Monkey Puzzle noemen. Het is een van de weinige coniferensoorten van het zuidelijk halfrond. De merkwaardige takken, waar de bladeren dakpansgewijs (naar boven gericht) tegenaan liggen, staan in kransen aan de stam en wijzen vertwijfeld omhoog. Dit is een soort die sterk opvalt en ruimte vraagt, hoewel hij langzaam groeit. Ga eens kijken in het tuincentrum. Er zijn nog veel meer erg mooie soorten.

Goed toepassen

Coniferen zijn basiselementen in een tuin. Ze dragen als het ware de andere beplanting. Daarom zijn ze vaak ideaal als rustig gekleurde achtergrond. Maar u heeft het al begrepen: u kunt sommige coniferen ook als blikvanger toepassen. Laat u bij aanschaf goed adviseren over hun groeisnelheid. De meeste groeien langzaam en blijven heel lang klein. Ze zijn er zelfs voor potten en plantenbakken op balkon en terras. Coniferen stellen weinig eisen, maar zet ze nooit in de drup of op de tocht. En verwijder de pot of kluitlap als u ze plant.

Tuintips voor januari

Lekker niets doen. Alleen genieten, bijvoorbeeld van de vogels in uw tuin. Geef ze voer, ook stukjes fruit voor de vitaminen. Tuinplannetjes maken voor over een paar maanden. Het is zó weer lente!. Uw kuipplanten in de winteropslag controleren. Daar bij mooi weer even ventileren en misschien een beetje water geven. Is uw tuingereedschap alweer gebruiksklaar? Moet er nog iets worden geslepen, hersteld, nieuw aangeschaft? Druif en kiwi kunt u nu snoeien. Loop niet over bevroren gras.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist