Bulgaarse ui

Bloembol van het jaar 2008


Dit jaar heeft een jury van tuin- en groenspecialisten een vrij onbekende Bloembol van het Jaar gekozen. Geen tulp of narcis dit keer, maar de Bulgaarse Ui (Nectaroscordum). Het is een exclusieve, opvallende voorjaarsbloeier die de tuin een eigen, bijzondere uitstraling geeft.

Een beauty

De Bulgaarse Ui is vernoemd naar het land waar de bol in de natuur veel voorkomt. Het is een bloembol die in de border makkelijk met andere planten combineert.

 

De bloemen bestaan uit tientallen klokjes die als een soort zweefmolen rond de 90 cm hoge steel staan. De buitenkant en de binnenkant van de klokjes hebben een crèmekleurige tint met paarse en groene streepjes; eenvoudig te combineren met andere bloemtinten.

In de border

Een plekje zoeken voor deze bloembol is niet moeilijk. De slanke bloemstelen nemen weinig ruimte in en kunnen prima op een lichte, zonnige plek tussen vaste planten zoals ooievaarsbek (Geranium), korenbloemen (Centaurea) en salie (Salvia) staan. De bollen bloeien in mei en juni en kunnen zelfs nog met late tulpen zoals ‘Blue Parrot’ en ‘Queen of Night’ worden gecombineerd. Bijen en hommels zijn dol op de bloemen en komen op de nectar af. Zijn de bloemen uitgebloeid dan is het feestje nog niet voorbij. De uitgebloeide bloemen richten zich op wat een grappig effect geeft.

Zon of schaduw

De Bulgaarse Ui (Nectaroscordum) kan zowel in de volle zon en op een plek met wat schaduw staan. Ze kunnen, zolang de grond niet bevroren is, vanaf oktober worden geplant. De plantdiepte van de bollen is tussen de tien en vijftien centimeter. Een groot voordeel is dat de bloembol vrijwel elke grondsoort, die niet al te lang nat blijft, voor lief neemt. Na de bloei kan de bol gewoon in de grond blijven zitten en meestal bloeit hij het voorjaar erop opnieuw.


Kijk voor meer informatie op: www.bloembollencentrum.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist