Bijzondere winterbloeiers

Volgend jaar in uw tuin?


Het is een feest om planten tegen te komen die nu bloeien. Het zijn er niet veel, maar daardoor vallen ze des te meer op. Als ze geuren is zo’n ontmoeting helemaal een fantastische ervaring. Vooral in parken en tuinen kan u dat gebeuren. Soms laten ze een onuitwisbare indruk achter…

Ook in uw tuin kunt u zo’n wonder beleven

Bij de heestersoorten waar we het hier over hebben, verschijnen aan de bladerloze takken plotseling prachtige bloemen terwijl verder alles nog op de winter is ingesteld. Er zijn trouwens ook groenblijvende soorten die nu bloeien. U kunt ze niet missen! Ze bloeien in periodes dat het niet of nauwelijks vriest (dat komt ook ‘s winters regelmatig voor), houden even in als het weer kouder wordt, maar gaan daarna weer volop door. Winterbloeiers beschikken vaak over slimme technieken om tijdelijk het vocht aan de bloemen te onttrekken zodat die niet bevriezen. Zo redden ze zich best. Het is fantastisch om ze in eigen tuin te hebben.

Een paar heel mooie soorten

Hij is nog weinig bekend, maar de staartaar (Stachyurus praecox) is een van de mooiste (bloeit einde winter). Het is een tot 2 m hoge struik uit Japan die tot 8

grijsgroen, smal blad. Vanuit de bladoksels verschijnen de witte, zoetgeurende bloempjes in trossen. Die geur wilt u gegarandeerd ieder jaar opnieuw insnuiven! Garrya elliptica heeft net als de vorige ook geen aparte Nederlandse naam. De plant heeft leerachtig, wintergroen blad. Aan de manlijke exemplaren verschijnen daartussen trossen sierlijke, hangende katjes. Maar de keuze is groter: diverse soorten sneeuwbal (Viburnum) bloeien nu ook, net als winterheide (Erica carnea), de struikkamperfoelie Lonicera × purpusii ‘Winterbeauty’ (wit, zoete geur) en mahoniastruiken (Mahonia) met hun gele bloemen. En bij de vaste planten doen winterakonieten (Eranthis) en kerstrozen (Helleborus) hun best.

Volgend jaar ook in uw tuin?

Van winterbloeiers heeft u erg veel plezier. Ze hebben allemaal mooi blad en sommige geven na de bloei zelfs siervruchten. Plant de bladverliezers vanaf maart/april, groenblijvende winterbloeiers iets later: in mei. Geef ze een plek waar u ze ’s winters goed (ook vanuit huis) kunt zien, maar waar ze ’s zomers als achtergrond dienen. Het is leuk om fraaie combinaties uit te zoeken. Mogelijkheden genoeg. En u kunt ze nu ontdekken.

Tuintips voor februari

U hoeft nog niets te doen. Nog niet spitten of dood materiaal opruimen. Loop niet op plekken waar bolgewassen of vaste planten al naar boven beginnen te komen. Heeft de vijver een opening in het ijs om te kunnen ‘ademen’? Smelt er anders een in met een keteltje heet water. Nooit in het ijs gaan hakken! De trillingen kunnen vissen beschadigen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist