gloeilamp en halogeen verbod

Hoe zit dat exact?

De eerste gloeilampen zijn inmiddels al tien jaar verboden. Dat wil zeggen, verboden om te importeren en te produceren in Europa. Daarna volgende ook de gloeilampen met lagere wattages en sinds 2018 is ook de halogeenlamp verboden. Het argument is dat de lampen veel stroom zouden verbruiken en de EU het totale stroomverbruik van ons continent omlaag wil brengen. Ze beweren zelfs dat als we allemaal over zouden stappen op LED we net zoveel energie kunnen besparen als Portugal in een heel jaar verbruikt.

Maar waarom kan ik dan toch nog halogeenlampen en zelfs gloeilampen kopen?
Toch zijn er bedrijven die nog steeds halogeenlampen en goedkope gloeilampen verkopen. Dat komt omdat het wel nog toegestaan is om bestaande voorraad te verkopen. Sommige bedrijven hebben voor het verbod massaal voorraden aangelegd om jou zo toch nog te voorzien van je vertrouwde lampen. Bovendien zijn niet alle gloei- en halogeenlampen te vervangen door LED. Sommige lampen voor speciale toepassingen zoals spots en breedstralers zijn moeilijk te vervangen voor LED. Daarnaast zijn mogen bepaalde lampen voor professioneel gebruik ook nog verkocht worden. Echter zijn die lampen ook geschikt voor thuis gebruik en dus kun je die lampen nog steeds kopen.

Was dat verbod echt nodig?
Sommige mensen beweren dat het verbod er niet alleen is gekomen voor het milieu. Zo bleek achteraf dat de spaarlamp giftig was en moeilijk te recyclen. Gelukkig is de LED lamp nu een prima vervanger. Maar er zijn ook mensen die beweren dat het verbod vooral bedoeld was om de verkoop van nieuwe lampen te stimuleren. Hoe dan ook; veel lampen zijn nog verkrijgbaar als gloeilamp en als halogeenlamp. Je hebt dus nog steeds de keuze om te kiezen voor een sfeervolle goedkope gloeilamp of een duurzame LED lamp.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verlichting?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist