Verschillende hypotheken

De soorten op een rijtje

Voor 2013 kon je nog kiezen uit veel verschillende soorten hypotheekvormen. Een voorbeeld daarvan is de aflossingsvrije hypotheek. Vanaf 1 januari 2013 is het verplicht om een deel van je hypotheek af te lossen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om dit soort hypotheken af te sluiten. Als je al zo’n hypotheek had lopen kun je deze wel gewoon houden. Gelukkig is het nu allemaal een stukje makkelijker gemaakt en kun je nog kiezen uit twee verschillende soorten. Je hebt de mogelijkheid om een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek af te sluiten. Beide vormen hebben zo zijn voordelen, het verschilt per situatie welke hypotheekvorm je het beste kunt kiezen. Om je iets meer duidelijkheid te geven, noemen we de belangrijkste voordelen. Zo wordt de keuze een stukje makkelijker.

Annuïteitenhypotheek
Wanneer je kiest voor een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bruto bedrag. Dit zorgt voor zekerheid, veel mensen vinden dit erg fijn. Aan het begin betaal je vooral veel rente en los je maar een klein stukje van je hypotheek af. Gedurende de jaren ga je iedere maand steeds meer aflossen, doordat het openstaande bedrag kleiner wordt daalt de rente. Uiteindelijk betaal je de laatste jaren ook bijna geen rente meer en ben je bijna alleen maar aan het aflossen.

Vooral veel starters kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat je de hypotheekrente deels kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Omdat je aan het begin vooral veel rente betaalt is dit natuurlijk ideaal. Uiteindelijk ben je dus in totaal minder geld kwijt aan het begin. Over het algemeen gaan de meeste mensen in de loop der jaren beter verdienen. Het is dan geen probleem dat de woonlasten in de toekomst iets omhoog zullen gaan.

De lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek betaal je geen vast bedrag per maand. Wat wel vast staat is het bedrag dat je iedere maand aflost. Dit betekent dat je aan het begin veel rente betaalt, de rente wordt uiteindelijk steeds minder. Omdat veel starters niet direct een heel goed salaris hebben is deze hypotheek vaak niet de beste optie. Het is voor hen niet mogelijk om vanaf het begin zoveel te betalen. Eigenlijk is dit zonde omdat je bij een lineaire hypotheek in totaal minder hoeft te betalen dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit komt natuurlijk omdat je een stuk minder rente betaalt doordat je aan het begin zoveel hebt betaald.

Wat de beste optie is verschilt dus per persoon. Wanneer je een goed salaris hebt en je veel kunt aflossen is de lineaire hypotheek de beste optie. Uiteindelijk is dit beter voor je portemonnee. Wanneer je deze mogelijkheid niet hebt is de annuïteitenhypotheek ook een prima optie. Het is altijd nog mogelijk om na een aantal jaar je hypotheek over te sluiten.

Welke vorm van hypotheek je ook kiest, het is altijd handig om bij verschillende hypotheekaanbieders de rentes op de hypotheken te vergelijken met elkaar. Zo kun je altijd de aanbieder met de laagste hypotheekrente en meest gunstige voorwaarden kiezen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist