Sfeer creëren met licht

5 goede tips

 

1.         Sfeer creëren door lichttemperatuur

Allereerst gaan we het hebben over lichttemperatuur. Dat is de kleur van het licht: hoe witter het licht, hoe ‘kouder’ het is. En hoe geler het licht, hoe ‘warmer’. Wit licht, blauw licht en daglichtlampen gebruik je alleen als je ergens echt veel licht nodig hebt. Je gebruikt dit type licht niet om sfeer te maken. Wil je het gezellig maken? Dan kun je kiezen:

-      3000 Kelvin is normaal voor huishoudelijke lampen, bijvoorbeeld om bij te lezen.

-      2000-2500 Kelvin is sfeerverlichting. Het is warm, gezellig licht.

-      1200-1500 Kelvin staat gelijk aan kaarsverlichting. Je ziet weinig, maar het is heel sfeervol. 

2. Spotjes en sfeer

Veel mensen denken dat spotjes helemaal niet passen bij een sfeervolle ruimte. Dat is echter niet waar: spotjes kunnen juist heel goed gebruikt worden! Ze zijn het mooist als ze indirect worden gebruikt. Bijvoorbeeld een zachte spot die op de muur schijnt en zo indirect licht geeft. De spotjes worden dan vaak weggewerkt, zodat de lichtbron zelf niet zichtbaar is. Spots zijn er ook in verschillende lichtkleuren. Ga je voor wat warmer licht en kies je niet al te fel, dan zijn spots hele goede sfeermakers!

3. Het armatuur van lampen

Lampen kunnen ook heel veel sfeer geven terwijl ze uitstaan. Gewoon doordat ze er mooi en gezellig uitzien, fleuren ze de ruimte op. Het armatuur van lampen zegt veel over de uitstraling. Minimalistische lampen van RVS of aluminium met een LED lichtstrip zijn wel mooi, maar zien er meestal niet zo gezellig uit. Terwijl een kroonluchter wel meteen een warme sfeer oproept. Ook het materiaal speelt een rol: hout en stof hebben een warme uitstraling, terwijl metaal een koude uitstraling heeft.

4. Kies de juiste kleurcombinaties

Je lampen kunnen er mooi uitzien, maar ze moeten ook passen in je interieur. Kies dus voor de juiste kleurcombinaties. Het licht moet ook passen bij de kleuren in huis. Heb je bijvoorbeeld veel lichte tinten en wit in huis? Dan kies je voor een warmer geel licht. Heb je juist gekozen voor aardetinten of warme kleuren? Dan kun je beter gaan voor een wat wittere lichtbron. Anders loop je het risico dat je licht eigenlijk wordt geabsorbeerd, waardoor de ruimte er ’s avonds te donker en somber uit gaat zien. Je kunt hier het beste mee experimenteren: koop een aantal lampen in verschillende lichttemperaturen en ga aan de slag in je interieur. Test (liefst op een donkere avond) welke lampen het interieur het meest sfeervol maken.

5. De juiste felheid

De felheid die je kiest, hangt af van je situatie. Veel mensen kiezen voor wat fellere lampen voor praktisch gebruik, bijvoorbeeld tijdens het koken of eten. Ze combineren deze met zachtere lampen voor als je gezellig aan de koffie zit of een film zit te kijken. Voor het lezen van een boek kun je gaan voor een gerichte leeslamp. De juiste felheid hangt ook van je ogen en je lichtgevoeligheid af. Sommigen klagen al dat ze niet goed kunnen lezen bij 400 lumen, terwijl anderen het liefst hun verlichting maar op 200 lumen hebben. Dit hangt ook een beetje af van je leeftijd: vaak hebben oudere mensen wat feller licht nodig. Dat is ook belangrijk als je zelfredzaam wilt wonen, want te weinig licht kan dan eerder zorgen voor ongelukken.

Met licht kun je heel veel kanten op. De verlichting kan de sfeer in huis verhogen of juist zorgen dat het interieur een kille uitstraling heeft. Uiteindelijk is het de grootste uitdaging om de verlichting precies aan te sluiten bij je woonwensen en je eigen voorkeur. Zo maak je je huis echt gezellig en sfeervol met behulp van de juiste verlichting.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist