Dit ben je maandelijks kwijt aan je auto

Oeps!

Dat auto’s niet goedkoop zijn, dat wist je waarschijnlijk wel. Niet alleen qua aanschaf, maar ook qua verbruik kunnen ze aardig in de papieren lopen. Maar dat is nog niet alles…

Variabele en vaste kosten
Uiteraard verschillen de maandelijkse kosten per auto en per persoon. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het voertuig, van je verzekeringen en je verbruik. Je autokosten zijn dan ook op te splitsen in vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten verstaan we de belastingen, verzekeringen, afschrijvingen en vast onderhoud. Onder variabele kosten verstaan we variabele afschrijving, brandstof, onderhoud en eventueel een parkeervergunning.

Vaste kosten

  • Wegenbelasting: €20 - €60 per maand 

In Nederland ben je verplicht motorrijtuigenbelasting – of ook wel wegenbelasting – te betalen als je in het bezit bent van een auto. Hoe hoog deze belasting is hangt af van een aantal dingen, zoals het type auto, het gewicht van de auto, wat voor brandstof deze verbruikt en hoe milieuvervuilend de auto is.

  • Autoverzekering: €60 - €120 per maand

Ook is een autoverzekering verplicht in Nederland. Welke verzekeraar je kiest en hoeveel je dekt is aan jou, maar je bent in ieder geval verplicht een WA verzekering af te sluiten. Qua dekking kun je kiezen uit: WA, WA Beperkt Casco en WA Casco (allrisk). De hoogte van de maandpremie is afhankelijk van de hoogte van de dekking, maar ook van je woonplaats, het automerk en type en het aantal schadevrije jaren dat op jouw naam staat.

  • Vast onderhoud: €20 per maand

Of je nu wil of niet, ook vast onderhoud hoort erbij. Bijvoorbeeld voor een jaarlijkse kleine beurt of om de zoveel tijd een grote beurt. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n €20 per maand aan vast onderhoud. Als je dit goed bijhoudt beperk je de kans op grotere mankementen, al geeft het uiteraard geen garantie…

  • Vaste afschrijving: €50 - €200 per maand

Hoewel dit geen kosten zijn die je letterlijk maandelijks moet betalen, is het toch heel belangrijk om hierbij stil te staan. Je hebt het in het dagelijks gebruik misschien niet door, je auto wordt iedere maand een beetje minder waard. De auto wordt ouder, er worden meer kilometers gereden en ook slijtage hoort erbij. Ga je je auto op den duur verkopen, dan is het logisch dat je er minder voor vangt dan je ervoor betaald hebt. Het verschil is dus eigenlijk de afschrijving waarvoor je niet daadwerkelijk maandelijks of jaarlijks betaalt, maar die je onder de eindstreep wel terug gaat zien.

Variabele kosten

  • Brandstof: €70 - €120 per maand

Brandstof is een variabele kostenpost, aangezien het behoorlijk kan verschillen hoeveel je verbruikt, en wat de actuele brandstofprijs is. Ook per gebruiker kunnen de lasten erg verschillen, bijvoorbeeld wanneer je elektrisch of op benzine of diesel rijdt.

  • Ongepland onderhoud: €40 - €70 per maand

Ook ongepland onderhoud hoort erbij. Koplampen die stuk gaan of banden die lek gaan, allemaal onderhoudskosten die niet te plannen zijn, maar wel noodzakelijk zijn. Dit zijn overigens niet kosten die je letterlijk elke maand voor je kiezen krijgt, soms is het wat meer en soms heb je geen kosten, maar gemiddeld kun je uitgaan van de bovenstaande bedragen.

  • Variabele afschrijving: €20 - €65 per maand

Niet alleen ‘met de leeftijd’, maar ook ‘per kilometer’ wordt je auto minder waard. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de afstanden die je aflegt. Ook dit is overigens geen kostenpost die je letterlijk maandelijks betaalt, maar die je onderaan de eindstreep pas in je portemonnee voelt.

Benieuwd welke verzekeringen er allemaal bij een huurhuis komen kijken? Je leest het hier.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist