Kersttrends 2012

volgens Romeo Sommers

De herfst is in volle gang. Sinterklaas heeft reeds voet aan wal gezet in Nederland en binnenkort breekt de Kersttijd aan. Wat zijn de Kersttrends van 2012?

Zoals te voorspellen verwacht ook Romeo Sommers dat de heersende crisis invloed heeft op de Kerst. Echter anders dan we denken. “We zitten midden in een crisis en hebben behoefte aan gezelligheid en geborgenheid”, aldus Romeo. “Kerst 2012 is lekker thuis, zoals vanouds, samen met familie en vrienden. We willen nog steeds dat het er binnen sfeervol uitziet. Men gaat daarbij wel bewuster om met geld. Kwaliteit is wat gaat tellen. Liever iets moois dat wat meer kost, maar langer mee gaat. Ook gaan mensen meer zelf aan de slag. Zelf eten koken, decoraties maken, kerstversiering ophangen. Want minder luxe betekent namelijk niet minder gezellig. Men trekt zich als het ware terug in de geborgenheid van hun eigen huis om zo even de ellende van de wereld te vergeten. Lekker veel mensen over de vloer, samen koken en genieten van het samenzijn. Dat is Kerst 2012”, aldus Romeo.

De funfactor is deze kerst ook erg belangrijk volgens Romeo. “We verlangen naar een ontspannen en vrolijke kerst. Waarom dan ook niet zelf de kerstcadeautjes en decoraties maken? Het gaat niet om de waarde van cadeaus maar om het gebaar. Dat we even stilstaan bij elkaar en vooral kunnen lachen”.

Dit jaar ziet de trendwatcher vier kersttrends die in 2012 de boventoon voeren.

Trend 1: Romantiek & Nostalgie
Kerst vieren met de hang naar ‘vroeger’. Met familie of vrienden lekker uitgebreid tafelen. Met mooie pakjes onder een traditioneel versierde boom. Met een echt geurende kerstboom (picea omorika), zoals we kennen uit onze jeugd. De kerstboom is ouderwets gezellig en hangt lekker vol met traditionele kerstballen en sneeuw. Bij Kerstdecoratie is ‘Doorleefde’ kerstversieringen van hout of oud zilver zichtbaar. De mooie accessoires uit grootmoeders tijd zijn weer hip. Mensen maken dit jaar de kerstsfeer nog persoonlijk door items van oma’s zolder te halen. “Gebruik je oude kerstversiering in combinatie met nieuw en een trend is gezet”, aldus Romeo. “We kopen niet meer alles nieuw. Liever combineren we oud met nieuw en ook met zelfgemaakte items. Het is helemaal hip om je eigen accessoires te maken. Vorig jaar waren de gebreide kerstballen een hit. Dit jaar zullen we houten kerstengelen creëren” Zilver, wit, vergrijsd, roze en rood zijn de kleuren die bij deze trend horen. En niet te vergeten: mooi ingepakte cadeautjes onder de boom.

Bij romantiek past sneeuw. We zien daarom in 2012 veel kunstsneeuw en sneeuwwitte versieringen. Een combinatie met accenten van oud zilver, diverse rose tinten en vintage met roodaccenten maken het plaatje compleet. Ook dennenappels, wol en kunstbont en kaarsen passen bij deze stijl. Een decoratietrend is ook om aan je lamp dikke takken te hangen en deze te versieren met lint, ballen en andere kerstartikelen.

Houten vogelhuisjes, manden, kransen, schalen en takken worden vaak gebruikt om de romantische stijl te versterken. Kerstballen mogen een handmade of vintage look hebben. Dat geeft een extra nostalgisch effect.

Vooruitlopend op een kersttrend die pas in 2013 echt zichtbaar gaat worden, is het gebruik van bloemen in de kerstboom. Op dit moment komen in de mode reeds bloemenmotieven terug. Een voorbode voor komend jaar. Wil je een trendzetter zijn? Kleed dan je boom aan met verse of zijden bloemen en planten. Pernettya’s, kerstrozen en cyclamen in de kerstkleuren roze en rood zijn populair.

Trend 2: een warme, landelijke, kerstversiering
Onlosmakelijk verbonden met kerst is de kleur rood. Ook dit jaar ontbreekt deze niet. Rood gebruiken bij de decoratie van je huis of kerstboom helpt een intieme sfeer te creëren. Naast de gezelligheid die rood in je huis kan aanbrengen zorgt het ook voor een chique geheel.

Rood wordt dit jaar gecombineerd met hout en andere landelijke materialen. Herinner je ook de clip die hoort bij het lied ‘Last Christmas’ van Wham? Een houten chalet in een besneeuwd landschap. Het interieur van het chalet was versierd met warme decoraties in witte, grijze, bruine en rode tinten. Rust, modern, warm, kwaliteit, eenvoud, met een beetje goud. De basis is vooral de natuurlijke uitstraling.

Denk bij deze trends aan dennenappels en planten zoals kerststerren, gaulteria’s en de kerstroos. Maar ook aan slingers met witte, houten hartjes en sterretjes en kussens en plaids. Denk aan brandende kaarsen, een open haard voor de warmte of vuurkorf op het terras. Dit past allemaal in de stijlvolle en warme stijl. Prachtig bij deze stijl zijn blokken hout en dennenappels versierd met glinsterend nepsneeuw. Uiteraard kunnen dieren en kunstbont voor het traditionele winterse effect niet ontbreken. Rendieren zijn dit jaar erg gewild, net zoals uilen en vogels.

Trend 3: Een coole kerst
Een witte kerst? Verfijnd ingetogen is de wereld van de witte kerst. In Nederland is de kans klein dat deze droom uitkomt. Maar je kunt ook zelf voor een winters landschap zorgen. Haal de sneeuw maar naar binnen! Bomen bedekt met nepsneeuw, volgehangen met sneeuwballen en besneeuwde kerstkransen maken dat perfecte kerstsfeertje, of een mooie plant in een glazen pot met kunstsneeuw geven dat lekkere wintergevoel.

Wit is een van de trendkleuren voor de kerst dit jaar. Harmonieus vrouwelijk met een blauwe ondertoon. De kleuren die goed combineren met wit zijn: zilver, grijs, koper, zacht blauw en donkerblauw. De koele kleuren zijn te verzachten door warme verlichting, natuurlijke materialen, warme plaids en ronde vormen. Combineer deze met hout en koper en je krijgt een natuurlijke, warme gloed voor variatie binnen dit coole thema. Voor een meer moderne look combineer je wit, grijs en donkerblauw met koper.

Trend 4: De hippe kerst
Tegenhanger van de traditionele kerst is de hippe kerst, waarbij alles mag en alles kan. Persoonlijke expressie is het toverwoord. Hand-made is hip. Deze stijl is kleurrijk, fel, speels en vrolijk. Veel gekleurde versieringen. Felroze, gifgroen, aquablauw… alles mag! Kerstballen van diverse materialen mogen alle kleuren hebben en willekeurig met elkaar gecombineerd worden. Ook veel leuke (handgemaakte) voorwerpen en figuren zijn hip in de kerstboom. Gekleurde poedels, vissen, draakjes, polkadots, snoepjes, lolly’s, koekjes en cakejes en vilten versieringen. Handgemaakte kerstartikelen met een vleugje kitsch. Zoals gezegd alles mag en kan bij deze trend. Een kleurrijke kerst met een beetje romantiek. En een combinatie van ambacht en een landelijke sfeer.We halen de kerstversiering van vroeger weer van zolder. We hergebruiken alles en combineren verschillende stijlen. Door al deze combinaties krijgen we een lekkere eclectische kerst.

Eten
We zetten de leukste kerstgerechten uit verschillende landen op tafel. Engeland, Amerika en Scandinavie kennen heerlijke traditionele recepten.

Gezelligheid zit hem in het samen koken en lekker thuis uiteten gaan. Luxe en decadentie is uit. Kerstavond wordt uitgebreid gevierd. Gezellig samen met vrienden en families lang tafelen en liedjes zingen. Kerst staat dit jaar bijna haast synoniem aan gourmetten. Gourmetten is een gezellige manier van eten. Je hebt voldoende tijd om gezellig te kletsen met je dierbaren. Zo ook als je gaat fonduen. Traditioneel met olie of kaas. Maar ook met bouillon of chocolade.

Verlichting
Veel sfeervolle kerstverlichting 2012 voor binnen en buiten blijft trend. Deze moet wel energiezuinig zijn. LED-verlichting wordt steeds meer gebruikt, mede door de opkomst van mooie, warme led verlichting en omdat deze energie zuinig zijn.

Heb je geen kerstboom in de tuin? Doop je vlaggenmast om tot kerstboom en je bent helemaal 2012. Door een bijna onzichtbaar frame en honderden led lampjes in verschillende kleuren, kan je van je vlaggenmast een prachtig grote kerstboom maken. Een miniatuur versie van de zendmast in IJsselstein tijdens de feestdagen; De grootste kerstboom ter wereld.

De kerstboom
Het optuigen van de kerstboom is een speciaal moment voor de feestdagen. Het begint allemaal met de zoektocht naar de mooiste kerstboom die het beste in huis past. Welke kerstboom ga je kopen? Een echte nostalgische kerstboom of een moderne kunstkerstboom?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij de boom mooi vindt en dat de boom een toegevoegde waarde heeft voor de kerst en de gezelligheid die de kerst met zich meebrengt.

Natuurlijke kerstboom
Hou je van nostalgie en de geur van dennen? Kies dan voor de Hollandse, geurende fijnspar Abies Picea. Dit is de echte traditionele kerstboom met de echte dennegeur. Hij geeft de kerst een organische en natuurlijk tintje. Deze kerstboom leent zich perfect voor de romantische kerst van dit jaar.

Maar je kan ook kiezen voor de duurdere en sjieke nordmann. Deze geurt niet zo lekker als de Picea.

Ga je voor echt groen, kies dan een kerstboom met kluit die je na de kerst in de tuin plant of onderbrengt in een kerstbomenasiel. Deze kan je elk jaar weer naar binnen halen met kerst en optuigen.

Kunstkerstboom
Er zijn enkele voordelen indien je kiest voor een kunstkerstboom. Je hebt elk jaar weer een mooie, volle boom die makkelijk op te tuigen is. Helemaal de kunstkersbomen waar de kerstverlichting al in zit,. Een nadeel van een kunstkerstboom is dat deze minder natuurlijk aanvoelt en niet zo lekker ruikt

Houten kerstboom
Wil je een keer een andere kerstboom. Maak een kerstboom die is getimmerd van hout voor aan de muur.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Interieurstyling?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist