Als zzp'er altijd je hypotheek kunnen betalen
Hoe doe je dat?
Steeds meer Nederlanders worden zzp’er: zelfstandig ondernemer zonder personeel. Dat biedt meer vrijheid dan een baan in loondienst. Je hebt geen baas waar je voor werkt, in plaats daarvan doe je het allemaal voor jezelf. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zitten natuurlijk ook verschillende nadelen aan. Ook op financieel vlak: je bouwt niet automatisch pensioen op, je wordt zonder voorziening niet doorbetaald tijdens ziekte én je hebt geheid te maken met schommelende inkomsten. Dat laatste kan een probleem zijn bij het betalen van je maandelijkse privéuitgaven. Hoe zorg je er als zzp’er voor dat je altijd je hypotheek kunt betalen?
Financiële buffer opbouwen
Een belangrijke verantwoordelijkheid die je moet nemen wanneer je als ondernemer te maken hebt met schommelende inkomsten, is dat je goed moet sparen op de momenten dat je meer inkomsten hebt dan je nodig hebt om je maandelijkse uitgaven te bekostigen. Dat is het moment waarop je alvast vooruit moet denken naar de momenten dat je misschien even minder verdient dan je nodig hebt voor je maandelijkse kosten. Bouw dus tijdig een gezonde financiële buffer op, maar wees ook waakzaam voor vermogensbelasting: boven de 50.000 euro spaargeld ga je er belasting over betalen.
Inkomen middelen voor de belasting
Het nadeel van goede jaren en mindere jaren qua inkomsten, is het vertraagde effect van de inkomstenbelasting. Het kan gebeuren dat je na een goed jaar tijdens een slecht jaar wel veel belasting moet afdragen vanwege de inkomsten van het vorige jaar. Dat komt niet altijd even goed uit. Gelukkig is hier een oplossing voor in de vorm van middeling. Vanaf zes weken na de datum op je definitieve aanslag tot drie jaar erna kun je bij de Belastingdienst om middeling van je inkomen vragen. Zo wordt de belasting gespreid.
Incassobureau op wanbetalers zetten
Helaas kunnen er ook momenten zijn waarop je wel veel werk hebt gehad, maar een klant het nalaat om op tijd te betalen. Dat is extra vervelend omdat het je tijd gaat kosten om achter je geld aan te gaan. Dit is echter ook iets wat je kunt uitbesteden: je kunt een incassobureau inschakelen om de openstaande vordering voor je te innen door middel van betalingsherinneringen en aanmaningen. In het uiterste geval kan het incassobureau een gerechtelijke procedure starten voor een vordering tot 25.000 euro. Zo krijg je hopelijk alsnog het geld waar je recht op hebt.
In het uiterste geval kun je als je tijdelijk met onvoldoende inkomsten te maken hebt maar wel verbetering aan de horizon ziet het financiële gat dichten met een zakelijk krediet. Dat is echter wel een lening, en geld lenen kost natuurlijk geld. Daarnaast zorgt het afbetalen ervan voor hogere maandelijkse kosten.
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.