Smart Homes

Bijzonder robot tests

Woensdag 24 mei start Smart Homes, kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen de tests met de bijzondere robot TiaGo; welke mensen met Mild Cognitive Impairment (MCI) ondersteunt met hun dagelijkse activiteiten. Samen met gebruikers test Smart Homes de mogelijkheden van TiaGo, waarna de feedback verwerkt wordt in het Europese researchproject ENRICHME, waar de robot deel van uitmaakt.

Ontwikkeling van intelligentie
Door de vergrijzing van de Europese samenleving gaat de cognitieve capaciteit van mensen achteruit, waardoor informatie niet goed meer door de hersenen wordt verwerkt wat vergeetachtigheid oplevert. MCI wordt ook wel gezien als voorstadium van dementie. Om mensen met deze diagnose te ondersteunen helpt de robot een handje mee. “Herinneren om medicijnen in te nemen bijvoorbeeld” vertelt Richard Pasmans, projectleider bij Smart Homes. Hij vervolgt: “Je hebt natuurlijk ook apps die hierbij kunnen helpen, maar daar heb je het device zoals je smartphone voor nodig, ook deze vergeten mensen met MCI vaak bij zich te dragen. TiaGo komt fysiek naar je toe en herinnert je op een vriendelijke manier.” Hoe hij je vindt? Door middel van verschillende sensoren, zowel in de woning als in de robot zelf en daardoor leert het apparaat over de bewoner en zijn dagelijkse bezigheden, maar dat heeft tijd nodig. “Het registreert gedrag waardoor het uiteindelijk in staat is iemand te vinden in de woning op basis geschiedenis weet het waar de bewoner zich waarschijnlijk bevindt. Daarbij biedt de camera ook extra ondersteuning die de exacte locatie uiteindelijk detecteert”, aldus Pasmans.

Medische meting
Ook biedt de robot inzicht in verschillende gegevens. Zo is het instaat om fysiologische parameters te registreren. Door middel van een thermische camera meet het onder andere de hartslag van een patiënt. Dat gebeurt geheel onopvallend, door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen zorgt TiaGo voor afleiding terwijl het de medische gegevens opslaat, waarmee (mantel)zorgverleners kunnen mee kijken. Daarnaast is het apparaat ook ‘handig’. Het is in staat om objecten te vinden, denk aan een bril, sleutelbos etc. Ook spoort het mensen aan actief te blijven, kan het je een boek voorlezen en stimuleert het persoonlijk contact door een overzichtelijke agendafunctie.

Gebruikersonderzoek
Een kernwaarde van Smart Homes is dat de mens áltijd centraal staat. Techniek moet altijd in dienst staan van de mens, niet andersom, volgens algemeen directeur Corien van Berlo. “Daarom is de feedback van de gebruiker ook zo belangrijk”, vertelt Pasmans. De komende weken worden verschillende voorgeprogrammeerde scenario’s in De Slimste Woning van Nederland en ook in Italië, door Fondazione Don Carlo Gnocchi Onlus, onder de loep genomen waarna evaluatie met de testpersonen volgt. Na doorontwikkeling van de techniek vinden vervolgens nog tests plaats in Polen, Engeland en Griekenland waarbij een robot gedurende langere tijd mensen écht thuis gaat ondersteunen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Domotica?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist