Landelijke verfblik-inwisselweken zijn een succes

55 ton aan oude verf ingewisseld

Van 5 mei tot en met 15 juni jl. konden consumenten hun oude emmers en blikken met verfrestanten inleveren bij alle filialen van Hubo, Fixet en Multimate. Het was de eerste keer dat zo’n grootschalige campagne, waarbij men oude verfresten kon inleveren, in Nederland plaatsvond. Door samenwerking met afvalverwerker SITA werden de verfresten gerecycled tot nieuwe verf of nuttig toegepast. Consumenten reageerden erg positief op de actie en leverden maar liefst 55.000 kilo aan oude verf in.

Was het vroeger alleen mogelijk oude verfblikken in te leveren bij de ‘milieu­straat’, nu kon dat tijdelijk ook bij zo’n 275 doe-het-zelfwinkels. Dit betekende niet alleen gemak voor de consument, maar droeg ook bij aan een enorme ontlasting voor het milieu. 55.000 kilo aan oude verf en 30% meer verfblikken dan aanvankelijk verwacht, zijn tijdens de actie ingeleverd. Het winkelpersoneel van de drie ketens hoorde het maar al te vaak: zolders, schuren en trapkasten liggen bij de klant vol met blikken verfresten. Vaak met de achter­liggende gedachte dat ze vast nog wel eens van pas komen. Maar in de praktijk blijven ze rustig 5 tot 10 jaar onaangeroerd staan.

Oude verf recyclen tot nieuwe verf
Alle verfblikken die consumenten tijdens de verfblik-inwisselweken inleverden, zijn ingezameld en verwerkt door Sita. Watergedragen verven worden sinds kort door het afvalverwerkingsbedrijf gerecycled. Het sorteert daartoe het afvalmateriaal, zuivert en filtert de overgebleven verfstromen en test bruikbare materialen op kwaliteit. De bruikbare verfresten worden vervolgens verwerkt tot een grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe verven. Deze gerecyclede verf voldoet volledig aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.

Massaal inleveren
In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft wel verf over; circa 20% per emmer of pot. Naast de watergedragen verven zamelt SITA ook oplosmiddelhoudende verven in. Ook deze verf wordt nuttig toegepast door het blik te scheiden van de inhoud en deze op te werken tot een secundaire brandstof voor de cementindustrie. Hiermee vervangt het primaire brandstoffen zoals kolen en olie. Oude blikken gaan vervolgens terug naar de metaalindustrie om daar te worden hergebruikt.

Over DGN Retail
Verfblik-inwisselweken zijn een initiatief van DGN retail waarvan de formules Hubo, Fixet en Multimate, met in totaal 275 aangesloten ondernemers door heel Nederland, onderdeel uitmaken. DGN retail is de grootste serviceorganisatie voor zelfstandige doe-het-zelfondernemers in Nederland. De organisatie biedt aangesloten ondernemers een compleet pakket aan diensten ter ondersteuning van haar winkelformule.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Schilderwerken?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist