Mosa en van Gansewinkel

Cradle to cradle proef


Koninklijke Mosa en afvaldienstverlener Van Gansewinkel zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. De ondernemingen starten met het gescheiden inzamelen en recyclen van keramiek om tot een grondstof te komen voor de productie van tegels. Hierbij wordt het Cradle to Cradle-concept toegepast.

Na succesvolle eerste proeven investeren Van Gansewinkel en Mosa nu verder in onderzoek en ontwikkeling. Hierbij brengt Van Gansewinkel kennis in op het gebied van inzamelmethodiek, recycling en materiaalstromen. De primaire focus van Mosa ligt op een innovatief productontwerp en productieproces voor de nieuwe grondstoffen.


Bij verschillende inzamelpunten, waaronder tegelzetters, bouwmarkten, aannemers en milieustraten, wordt keramiek ingezameld om zodoende een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke kwaliteit en hoeveelheden van het product uit de inzameling. Op deze kwaliteit en hoeveelheid kan vervolgens de recycling en logistiek worden aangepast.


Momenteel worden bij Mosa reststromen uit de productie gerecycled tot grondstof in nieuwe tegels. Einddoel is om dit aandeel gerecycled materiaal significant te verhogen door gebruik van gerecycled keramisch materiaal uit de markt. Bij positieve uitkomst van de onderzoeksfase wordt overgegaan naar inzameling en recycling op grote schaal.

Zowel Mosa als Van Gansewinkel zijn partner van de Environmental Protection and


Encouragement

Agency (EPEA), opgericht door Professor Dr. Michael Braungart in 1987. EPEA werkt wereldwijd met klanten om de Cradle to Cradle-methodologie toe te passen op het ontwerp van nieuwe processen, producten en diensten. In plaats van recycling en vaak downcycling, zullen afvalproducten steeds vaker grondstof voor weer nieuwe producten worden.

Over Mosa

Koninklijke Mosa is een succesvolle Nederlandse tegelproducent met fabrieken in Maastricht. Het is een sterk groeiend bedrijf en realiseert momenteel met circa 600 medewerkers een omzet van 125 miljoen euro. Mosa is internationaal toonaangevend en heeft veel internationale designprijzen gewonnen. Het bedrijf wil ook toonaangevend in duurzaamheid zijn.


Over Van Gansewinkel Groep

Van Gansewinkel maakt deel uit van de Van Gansewinkel Groep. Dit concern is behalve als afvaldienstverlener ook actief als grondstoffen- en energieleverancier. Het bedrijf is werkzaam in 8 landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, en Portugal). De kernactiviteiten zijn het inzamelen en duurzaam verwerken van afval. Bij de organisatie werken ruim 6.500 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van 1,2 miljard euro.

Kijk voor meer informatie op: www.mosa.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist