Tips om je huis koel te houden

in de zomer

De laatste decennia zijn huizen steeds beter geïsoleerd. Ze houden in de winter de warmte veel beter vast, waardoor er minder energieverlies optreedt. In de zomer blijft het in huis langer koel, wat natuurlijk ook wel lekker is. Maar… het nadeel is dat goed geïsoleerde huizen ook in de zomer hun warmte langer vasthouden. Is het dus eenmaal warm in huis, dan is het heel moeilijk om het weer wat koeler te maken. Het is daarom beter om het huis vanbinnen zo koel mogelijk te houden, zodat je niet nog wekenlang de warmte uit huis moet zien te verdrijven.

Tip 1: Kies goede zonneschermen

Er zijn verschillende typen zonneschermen die je kunt kiezen. Heb je een VELUX dakraam, dan kies je al snel voor een buitenste zonnescherm. Dit type zonnescherm houdt de zonnestralen buiten het glas al tegen, zodat de warmte niet op het glas komt. Bovendien zijn deze zonneschermen doorzichtig, zodat je wel gewoon naar buiten kunt kijken. Zo laat je wel het daglicht in je woning. Een andere optie zijn deze VELUX rolluiken, die zowel in de zomer als in de winter zorgen voor extra isolatie. In de zomer wordt de warmte keurig buitengehouden, in de winter de kou. Met goede zonneschermen of rolluiken kun je je huis veel langer koel houden zonder drastische maatregelen.

Tip 2: Op het juiste moment luchten 

Frisse lucht is van groot belang, maar natuurlijk helpt het niet als je overdag met 30 graden de deuren en ramen openzet. Het luchten doe je alleen ’s ochtends en ’s avonds, als het buiten minder warm is dan in huis. Dan zet je alle ramen en deuren tegen elkaar open. Ben je bang voor muggen en vliegen in huis, dan kies je voor goede horren. Zo kun je gratis zorgen voor koelte in huis.

Tip 3: Geen ventilators in huis 

Ventilators lijken goed te werken, maar het enige wat ze doen is de lucht in beweging brengen. Maar weinig mensen weten dat ventilators in feite zorgen voor meer warmte in huis! Ten eerste produceert de ventilator zelf natuurlijk warmte, maar dat is niet zo veel. Echter, de ventilator brengt de lucht in beweging. Hoewel je het niet kunt zien, levert deze beweging in de lucht botsingen op tussen de kleinste deeltjes. Hierbij wordt op microscopische schaal warmte geproduceerd. Al met al zal een ventilator voor je gevoel misschien helpen, maar in de praktijk de temperatuur 1 a 2 graden omhoog brengen. 

Tip 4: Airconditioning

Het is een rage die is overgewaaid vanuit Amerika: huizen voorzien van airconditioning. Op zich een goed idee, maar je moet niet vergeten dat dit erg veel energie kost. Het is dus absoluut geen milieuvriendelijke oplossing! Daarnaast moet een airconditioning goed onderhouden worden en regelmatig worden schoongemaakt. Zo niet, dan kan het een broeinest worden van bacteriën en wordt de lucht er ook niet meer schoner en frisser van.

Met een aantal vrij kleine aanpassingen kun je je huis al een stuk koeler maken in de zomer. Vooral het tegenhouden van de warmte door middel van zonneschermen of rolluiken helpt enorm tegen de warmte. De andere oplossingen werken alleen door warmte die binnen is gekomen weer weg te krijgen. Als je de warmte belet binnen te komen, kun je het hele probleem voorkomen. Je kunt met de eerste tip al zo’n 73% van de warmte buiten houden. Dat betekent dat jouw huis ook tijdens een hittegolf comfortabel koel blijft!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist