Heimtextil 2009

Ontdek de magie van textiel


Heimtextil in het Duitse Frankfurt is de grootste vakbeurs ter wereld op het gebied van interieurtextiel, zoals gordijn- en meubelstoffen, bed- en badtextiel, behang en karpetten. Elk jaar worden hier trendprognoses ontwikkeld met betrekking tot nieuwe kleuren, materialen, texturen en dessins. Voor het seizoen 2009/2010 zijn er zes trendthema’s: Alchemist, Enchanted, Fortune Teller, Illusionist, Time Traveller en Witchcraft. Rode draad is ‘Expect the unexpected’. Laat je verrassen door de magie van textiel!

 

Van vlak naar volume
De trends zijn dit jaar ontwikkeld door zes verschillende creatieve bureaus wereldwijd. Het daaruit voortvloeiende trendboek is uitgewerkt en vormgegeven door het Stijlinstituut Amsterdam onder art directie van Anne Marie Commandeur. Eén conclusie is overduidelijk: de textiele wereld is niet langer vlak. Of het nu gaat om stoffen, behang, dekbedovertrekken of karpetten: het beeld wordt bepaald door reliëfstoffen, hoog-laag structuren, volumineuze en gewatteerde stoffen, opengewerkte stoffen, smock- en patchwork, meerdere laagjes, plooien en krinkels, applicaties en stiksels, pailletjes en veertjes. Uiteraard nodigt deze optiek uit tot aanraken. We gaan voelen om te ‘zien’ wat het is.

Trendthema Fortune Teller (vormgegeven door Carlin International, Frankrijk)
‘Een heel kleurrijk, herkenbaar en sympathiek thema’, zo omschrijft Anne Marie Commandeur haar favoriete trend. ‘Hier vinden we oud naast nieuw, duur naast gratis, kunst naast kitsch. Een kwestie van cut, copy en paste. Naar eigen idee recyclen en stylen. Bewaar wat je mooi vindt en vul het aan met een paar nieuwe items. Alles kan, alles mag.’ In het dynamische kleurbeeld vinden we alle kleuren van de regenboog. Pink, zowel hard als zacht, krachtig rood, dieppaars en gebrande oranje, met accenten in turquoise en troebel-geel. De dessins zijn een bonte mengelmoes van Etno en Eco, van Trash en Tribal, van Art en Bohémian. Schotse ruiten naast Afrikaanse folklore, Maya-symboliek naast Chinese flora; batik, embroiderie, patchwork en kantwerk; truttige bloemetjes en grote, bontgekleurde weefpatronen; multicolour breisels en haakwerk, dat doet denken aan oubollige pannenlappen. Maar oud, verweerd en truttig is best OK, mits je er een eigen(tijdse) twist aan geeft. Inspiratie doe je op bij de kringloop en wereldwinkel.

 

 

Trendthema Witchcraft (vorm gegeven door het Stijlinstituut, Amsterdam)
Witchcraft is de trend van de natuur. Hier vinden we natuurlijke materialen zoals zijde, wolvilt, organische katoen, bamboe, suède en leer. Ambachtelijk handwerk is belangrijk; breisels, weef- en haakwerk. Stoffen met losse draadjes, kussens van harige wol en rafels intrigeren, net als opengewerkte stoffen en 3D-structuren. Prints zijn grotendeels natuurgetrouw en direct geïnspireerd op flora en fauna. Denk aan (grote) bloem- en bladmotieven, dierenhuiden, funfur en échte veren. Organische oppervlakken zoals mos en boomschors inspireren tot natuurlijke texturen met een mystieke touch. Het kleurbeeld is dat van het bos, met allerlei kleuren groen en modderbruin. Opgehelderd met touches van saffraangeel en warm turquoise. Licht verbleekt en ‘uitgewassen’ zijn sommige kleuren onmiskenbaar vintage.

Volgens Anne Marie Commandeur van het Stijlinstituut Amsterdam vertegenwoordigt Witchcraft onze tegengestelde gevoelens ten opzichte van de natuur. Ik zie een nieuwe generatie ontwerpers die de ideologische scheiding tussen high-tech en natuur achter zich laten en zowel gebruik maken van eco-vriendelijke, duurzame fabricagemethoden als moderne technologieën en zo komen tot een soort Next Nature.’

Trendthema Alchemist (vormgegeven door DAN-project, Japan)
Sjiek, sensueel en surrealistisch. Maar ook urban en kosmopolitisch. In de Alchemist vinden we structuren van metalen en mineralen, mat en glanzend, vertaald in zware stoffen als wol, flanel, vilt en nobele tweedstoffen. Luxe en kostbare materialen; soms met de hand, soms met de nieuwste lasercut-technieken opengewerkt en zo van een extra dimensie voorzien. Optische illusies zijn overal. Behangstructuren zijn voelbaar, soms zelfs driedimensionaal. Stoffen kleuren en glimmen vanuit elke hoek anders, doordat het licht er anders opvalt. Dit maakt nieuwsgierig en nodigt uit tot ‘voelen’.Strenge geometrie in de zin van repeterende, rechte lijnen, kubistische vormen en sculpturale en architectonische invloeden zorgen voor een masculien beeld. Structuren zijn haast sculpturaal. Ook qua kleurbeeld overheersen mannelijke kleuren als cool lichtgrijs, diep steenkool-grijs, donker antraciet, donker marineblauw en vooral heel veel zwart. De verleidelijke glans van zilver en metallic prints zorgen voor een vleugje elegantie en sensualiteit.

 

Trendthema Illusionist (vormgegeven door Alvisi e Alvisi, Italie)
Volgens Anne Marie Commandeur van het Stijlinstituut Amsterdam is Illusionist het meest innovatieve thema dat op de langere termijn ook de meeste invloed zal hebben. Dit is de trend met de zachtste kleuren; licht en verbleekt. Soms vervagend van donker naar licht. Dromerige poederkleuren, zachte metallics, heel veel crème- en wittinten en huidkleuren, mengen zich met een vleugje licht mintgroen en cool paars op delicate organza, tactiel fluweel en stoffen met een papieren touch. Ook wit op wit kan heel kleurrijk zijn. Texturen van stoffen nodigen uit om aan te raken. Ze zijn zacht, sensueel, aaibaar én volumineus. Het zijn stoffen die lekker aanvoelen en je zo een goed gevoel geven.

Dankzij moderne CAD-technologiën zijn bijzondere high-tech stoffen mogelijk die de illusie van massa en volume creëren. Denk aan dikke, gewatteerde stoffen, gebreide en doordrukte stoffen en stretchstoffen, stoffen die uit meerdere laagjes bestaan en heel veel ‘vouwwerk’ dat doet denken aan origami. In dit beeld passen ook de vele stoffen met plissés, plooien, vouwen, krinkels en applicaties. Illusionist biedt enerzijds dus dikke en zware stoffen, anderzijds ultralichte transparanten en opengewerkte texturen. Licht speelt een belangrijke rol qua kleur- en sfeerbeleving, waardoor het beeld van overdag ’s avonds een illusie blijkt.

Trendthema Time Traveller (vormgegeven door Bora.herke, Duitsland)
Reizen door de tijd, levert een herwonnen cultureel erfgoed op. Alleen het beste van vroegere stijlperiodes zoals de decoratieve Rococo, Art Deco en Jugendstil, het ambachtelijke Arts en Crafts-handwerk, maar ook de mystiek van de Middeleeuwen en de uitbundigheid van de hippies, wordt bewaard, in een andere context gezet en zo opnieuw ontdekt. Het interieurbeeld is daardoor vertrouwd en vernieuwend tegelijk. Time Traveller biedt een podium voor decoratie en drama, maar vooral luxe en kwaliteit. Het kleurenbeeld doet denken aan juwelen, schitterend en sensueel: smaragd en emeraldgroen, donker saffier, koningsblauw, robijnrood, amber en amethist. Goud, koper en brons zorgen voor een zekere diepte en mooie glans. Hier vinden we rijke materialen en fijne, glanzende stoffen, waaronder zijde en stoffen met echt metaaldraad erin. Elegante details zijn er veelal met de hand op gemaakt: pailletjes, kraaltjes, pareltjes, stiksels, veren. Een gevoel van vintage overheerst; óók bij de (vinyl) behangcollecties.

 

Trendthema Enchanted (vormgegeven door The Future Laboratory, Engeland)
Dit trendthema had ook Plastic Fantastic kunnen heten, want er is een hoofdrol weggelegd voor synthetische materialen, gekunstelde vormen en texturen. Enchanted oogt jong, fris en ongecompliceerd. Uitbundige fluorkleuren, speelse metallics en kleurrijke kunststoffen creëren een aanstekelijke sprookjeswereld. Alles kan, als het maar fun is en soms nét een beetje over the top. Volgens Anne Marie Commandeur is het een tegenreactie op het zoeken naar al wat authentiek, ambachtelijk, ecologisch en natuurlijk is. ‘Het is een voorzet voor échte verandering’, meent ze. ‘Voor een komische chaos waarbij alle regels overboord zijn gezet en kitsch, nep en slechte smaak niet langer bestaan.

 

 

Het kleurenpalet is fris en vrolijk: lichte blauwen, fris zalmroze, heldergeel en lila splashen in het rond. Maar daarbij zijn de kleuren ietwat verbleekt en afgezwakt, alsof de volle kleuren bedekt zijn onder een synthetisch schaduwlaagje dat iets van de helderheid wegneemt. In Enchanted vinden we Mix & Match dessins, maar ook veel reliëfstoffen en -structuren. Soms excentriek en grafisch, soms glimmend en transparant. Maar altijd sprookjesachtig en ietwat surrealistisch. Lang leve de fantasie.

Kijk voor meer informatie op: www.perscentrumwonen.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist


Ook interessant om te lezen: