Bosch hotfill-wasmachine

Solarpaneel verwarmt water

Dat de kracht van de zon wordt gebruikt om de was te laten drogen, is een goede gewoonte die al in de oudheid bestond. Diezelfde kracht kan met de huidige stand van de techniek echter ook worden gebruikt voor wat daaraan voorafgaat: de was zelf. Door een solarpaneel te koppelen aan een hotfill-wasmachine, laat Bosch het waswater door de zon verwarmen. Dat kan tot meer dan 50 procent energie per wasbeurt besparen. Bosch ziet een duurzame toekomst van deze bijzondere combinatie dan ook zonnig in.

De koppeling van solarpanelen met wasmachines is voor Bosch een nieuwe stap op weg naar een steeds duurzamer huishouden. De fabrikant onderstreept daarmee de ambitie om door middel van maatschappelijk verantwoord ondernemen te komen tot duurzame winst voor zowel milieu, economie als mens. Het idee van deze bijzondere koppeling tussen zonne-energie en huishoudelijke apparaten kwam tot stand door samenwerking tussen de verschillende divisies van de multinational, waarbij de kennis en mogelijkheden van met name Bosch Thermotechniek en Bosch Huishoudelijk aan elkaar werden verbonden.

Gecombineerde technieken
Met de uitvinding van hotfill-wasmachines - die in tegenstelling tot gewone wasmachines met warm in plaats van koud water kunnen worden gevuld - werd al veel energiebesparing bereikt. Dat komt omdat bij opwarming van water door elektriciteit ongeveer de helft van de energie verloren gaat; véél meer dan bij opwarming door gas of zonne-energie. Ook zonneboilers, die kraanwater door middel van zonne-energie verwarmen voor bijvoorbeeld de afwas of douchen, bestaan al langer. Bosch heeft deze technieken nu gecombineerd, waardoor het water voor de wasmachine dankzij de zon al op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Een gewone wasmachine kan niet zomaar op de warmwaterkraan worden aangesloten, omdat deze alleen een waterinlaat heeft voor koud water. Hotfill-wasmachines hebben er twee: voor koud én warm water, waarbij de eerste wordt gebruikt voor spoelen en koud wassen. Overigens is het door middel van een zogeheten voorschakelapparaat technisch alsnog mogelijk om ook een gewone wasmachine aan te sluiten op de warmwaterleiding van een solarpaneel. Dat kan de duurzame en zonnige oplossing van Bosch ook interessant maken voor mensen die graag milieuvriendelijker willen wassen, maar nog niet toe zijn aan een nieuwe machine.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist