Studio Noach ontwikkelt

drijvend spa wellnesscentrum

Studio Noach oprichters Kizito ‘Kiki' Musampa en Michel Kreuger ontwikkelden samen met architect Anne Holtrop een drijvend spa wellnesscentrum op basis van gerecycled polystyreen - piepschuim waar o.a hamburgers en wasmachines in worden verpakt. De wanden en daken worden bekleed met planten en bloemen door de uitvinder van de ‘groene wand' de Fransman Patrick Blanc.
‘Floating Gardens/SpaWellness Amsterdam' is een wereldprimeur en vanaf 20 februari t/m 16 mei 2010 in het NAi Rotterdam te bezichtigen tijdens de tentoonstelling ‘Architectuur als Noodzaak'.

Patrick Blanc die over de hele wereld verticale tuinen ontwerpt maakt duidelijk hoe het ontwikkelen van een groene wand in zijn werk gaat. ‘Hebben planten echt aarde nodig? Nee,... aarde is niets meer dan een hulpmiddel. Alleen water, mineralen en voedingsstoffen die daarin oplossen zijn, samen met licht en kooldioxide, nodig voor planten om fotosynthese mogelijk te maken.' Blanc heeft dit reeds op vele locaties waaronder diverse musea bewezen. Uit het oogpunt van de natuur is het dus mogelijk voor planten om te groeien op een ondergrond waar geen aarde in voorkomt als er maar geen tekort aan water is.' ‘Floating Gardens/SpaWellness Amsterdam' is ontwikkeld voor het Amsterdamse IJmeer, daar is in combinatie met de regen die ons klimaat voortbrengt voldoende water aanwezig. Wereldwijd is er nimmer een soortgelijk eiland ontwikkeld. Een drijvende duurzame biotoop, op basis van gerecycled materiaal met een vegetatie coating die uit al haar poriën letterlijk zuurstof en wellness uitstoot - en straalt.
Architectuur

Een wateroppervlak is - los van de waterkanten - waarschijnlijk de meest neutrale omgeving voor architectuur. Het is dan ook moeilijk voor te stellen de architectuur van het land voor te zetten op het water. Maar welke architectonische vorm kan er gevonden worden voor een gebouw op het water? De insteek voor floating gardens is om een constructie van een landschap op het water te maken. Zoals een steen van Alberto Giacometti een constructie van een steen is.

De architectuur maakt met de muren en de plafonds aan de buitenkant heuvels en dalen. Binnen volgt het interieur de contra vorm van het landschap. Amorfe ruimten met gefaceteerde plafonds, alle van verschillende afmetingen en hoogten, lopen in elkaar over.

Een bezoeker zal van kamer naar kamer, een sequentie van baden, panoramasauna's, en ontspanruimten bezoeken. Vanuit het interieur, omkaderen de ramen het geconstrueerde landschap en geven toegang tot terrassen en buitenbaden. Van daaruit lopen paden over de heuvels en door de dalen die diverse plekken met elkaar verbinden.
Duurzaamheid
Het kunststofcomposiet GreenRexwallTM werd ontwikkeld in samenwerking met het Duitse bouwbedrijf Aquahouse en is zo sterk en veelzijdig, dat bij de bouw geen cement, staal of baksteen meer komt kijken. Het isoleert ultiem, is constructief, licht en - niet onbelangrijk - het heeft bijzonder drijvend vermogen. Niet alleen het recyclen van polystyreen maakt Floating Gardens milieuvriendelijk; door de begroeiing op de muren en het dak wordt CO 2 omgezet naar zuurstof, en fijnstof afgebroken.

De vegetatie vormt een uitstekende voedingsbodem voor vogels en insecten maar vooral vlinders zullen zich er thuis voelen. De innovatieve technische installaties leveren grote energiebesparingen op. Het omliggende water werkt als warmtewisselaar, zoals dit omgekeerd ook in de koelkast functioneert. Het kan dienen als warmte - en koelingsbron en is tot 70% efficiënter dan traditionele energievoorzieningen.

De gemeente Amsterdam lijkt hard op weg met dit project als eerste het wereldtoneel op te lopen om de kansen te pakken die het biedt op het gebied van duurzame ontwikkeling, leefkwaliteit en internationale exposure.

Patrick Blanc's ‘Living Wall' behoort volgens TIME Magazine in 2009 tot Wereld's 50 beste uitvindingen.

In 2008 ontving architect Anne Holtrop op voordracht van Het Prins Bernhard Cultuurfonds de Charlotte Köhler prijs voor architectuur.

Studio Noach werd in 2008 voor het concept floating gardens tijdens het congres ‘Les Respirations' in Enghien Les Bains onderscheiden met een ‘Oxygen' award'. Les Respirations wordt ondersteund door o.a. het Franse Ministerie van Milieu en het comité Duurzame Energie van de Europese gemeenschap.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist