Vloeren

De charme van hout

Met een veelvoud aan soorten, maten en kwaliteiten lijkt de keuze voor een houten vloer al snel een oerwoud van mogelijkheden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een parketvloer en een plankenvloer? Met een uiteenzetting van verschillende soorten houten vloeren proberen wij u een pad te geven door het bos van de houten vloer.

De belangrijkste drie soorten houten vloeren zijn als volgt te onderscheiden:

Parketvloeren
Een parketvloer (ook wel bekend als tapisvloer) bestaat uit edelhout, waarvan de dikte varieert van 6 tot 10 mm. De breedte van de stroken varieert, met een enkele uitzondering, van 7 tot 18 cm breed. Deze houten delen worden verlijmd en met spotnails bevestigd op een tussenvloer, vervaardigd uit spaanplaat, multiplex of een mozaïek ondervloer. Deze tussenvloer wordt verlijmd en vernageld op de vloer van uw woning. Uiteindelijk wordt de vloer geschuurd, gestopt en afgewerkt met lak of olie. Deze manier van leggen wordt altijd verzorgd door een parketteur.

Voordelen: ruime keuze, enorme geluidsreductie en minimale werking van het hout, legbaar in vele patronen, en te voorzien van een aangepaste tussenvloer geschikt voor vloerverwarming.

Nadeel: In een huurwoning dient u (schriftelijke) toestemming te hebben van verhuurder.

Plankenvloeren
Een plankenvloer is een massieve houten vloer van doorgaans 20 tot 22 mm dikte. De breedte van de plankenvloer varieert van 7 tot wel 24 cm. Een plankenvloer kan zowel losliggend (of zwevend) als vast worden gelegd. Indien u kiest voor een losliggende plankenvloer, kan dit zorgen voor problemen vanwege ons klimaat. Hout zet nl. in de zomer uit en krimpt in de winter. Een vast gelegde plankenvloer wordt zoals een parketvloer verlijmd op een tussenvloer. Deze tussenvloer wordt vernageld en/of verlijmd op de vloer van uw woning.

Voor welke plankenvloer u ook kiest, mits vakkundig gelegd, het uiterlijk is werkelijk schitterend. Ons advies bij deze vloersoort: laat u zich grondig voorlichten door een gerenommeerde specialist!

Voordelen: ruime keuze, duurzaam, vol van karakter

Nadeel: In een huurwoning dient u (schriftelijke) toestemming te hebben van verhuurder.

Lamelvloeren
Een lamelvloer is een fabrieksmatig samengestelde vloer, in totaal meestal 14-18 mm dik. De toplaag is zo'n 3 tot 6 mm dik; dit is tevens de slijtlaag. De tussenlaag bestaat meestal uit grenen, vuren of multiplex. Een deel kan bestaan uit diverse stroken: een 2-strooks of 3-strooks lamel, maar ook uit een breedstrook lamel. In dit geval bestaat de lamel uit één breedte hout. Uiteraard lijkt de lamelvloer daardoor op een plankenvloer, maar met een dunnere toplaag edelhout.

In de fabriek zijn de vloeren rondom voorzien van een verbinding die installatie zeer eenvoudig maakt. Een lamelvloer wordt vaak zwevend gelegd op een isolatielaag van 3 tot 8 mm. Met een aangepaste geluiddempende tussenvloer is de vloer zeer geschikt als appartementsvloer.

Voordelen: makkelijk te leggen, vooraf afgewerkt met olie of lak, geluidsreducerend naar benedenburen. Met aangepaste ondervloer geschikt voor vloerverwamring.

Voor welke vloer u ook kiest, ga vooraf langs bij een gerenommeerde vloerenspecialist. Op onze website www.wonenwonen.nl treft u de beste adviseurs van Nederland aan.

Zij zijn u graag van dienst!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist