Parket op vloerverwarming?

Het kan echt

Vloerverwarming, het bestaat al jaren en het gebruik ervan is verschoven van bijverwarming naar hoofdverwarming. De mogelijkheden zijn legio, alleen is het beeld van de mogelijkheden qua vloeren sterk verouderd. Iedereen legt nog plavuizen of PVC op vloerverwarming, liefst met een houtpatroon. Het interieur wordt verder afgewerkt met echt houten meubelen. Maar waarom voor imitatie gaan als echt hout ook geschikt is? En dat niet in slechts een paar soorten, er zijn wel 350 varianten met plankbreedtes van 7 tot en met 26 cm breed!

Waarom kan het nu dan wel?
Vroeger werd parket alleen van massieve planken gemaakt. Massief hout is erg gevoelig voor vochtwisselingen. Vloerverwarming maakt lucht droger, massief hout krimpt daarvan en er ontstaan scheurtjes en naden. De planken werden zo smal mogelijk gehouden, om zo min mogelijk werking te hebben. En de massieve planken waren dik, soms wel 21 mm, dat maakte het onmogelijk om warmte door te laten.

De firma Bauwerk uit Zwitserland had in de jaren 70 al veel vraag naar parket op vloerverwarming, met name in Duitsland was het populair. Zij ontwikkelden een tweelaags parket dat zo is opgebouwd dat het warmte doorlaat en door de stabiliserende constructie nagenoeg niet ‘werkt’ onder invloed van vocht. De toplaag is van eikenhout, genoeg voor decennia woongenot. De vloer is ook nog eens Cradle to Cradle-gecertificeerd, dus parket met een positieve bijdrage aan een beter milieu!

Oké, nog 1 stapje technischer?
De mogelijkheid van vloeren op vloerverwarming wordt aangegeven met een weerstand. De warmte zoekt een weg naar boven, hoe lager de weerstand, hoe geschikter voor vloerverwarming. De norm bij alle typen vloerverwarming is 0,09m2 K/W. De tweelaags parketvloer met onderlaag van HDF van Bauwerk is uniek in de markt, met een weerstand van 0,049 m2 K/W, bijna de helft van de norm, dus bijzonder geschikt voor vloerverwarming! Andere Bauwerk vloeren hebben een weerstand van 0,08 m2 K/W, dus ook netjes binnen de norm.

Met dank aan Het Parkethuis.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist