laminaatvloer als nieuw houden

6 handige tips

Een laminaatvloer heeft in principe geen onderhoud nodig, stelt de verkoper. Dat is deels waar, maar het is ook een verkooppraatje dat zorgt dat je sneller opnieuw in de winkel staat voor nieuw laminaat. Het is namelijk lang niet altijd nodig om al na een jaar of vijf meteen nieuw laminaat aan te schaffen. Met goed onderhoud gaat een laminaatvloer veel langer mee. Hoe je dat doet? Wij geven 6 tips om jouw laminaatvloer als nieuw te houden.

Tip 1: een goede basis

Niet elke laminaatvloer is gemakkelijk als nieuw te houden. Het laminaat van Karwei is bijvoorbeeld over het algemeen goed te onderhoud en blijft lang mooi. Daarentegen is laminaat van B-kwaliteit veel moeilijker netjes te houden. Er zullen dan ook eerder beschadigingen ontstaan in dergelijk laminaat die niet te repareren zijn. Kies voor een goede basis, dus voor laminaat van goede kwaliteit.

Tip 2: gebruik alleen water en/of laminaatreiniger

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die een dun laagje achterlaten op laminaat. Dat laagje kan de vloer aantasten, met name de naden tussen het laminaat. Kies dus voor schoonmaken met water (alleen een vochtige doek) of een speciale laminaatreiniger. Lees dan de aanwijzingen op de verpakking goed: het middel moet vrijwel altijd verdund worden. Gebruik altijd alleen een licht vochtige doek en dweil niet te nat. Droog de vloer na met een droge doek.

Tip 3: viltjes en/of wieltjes onder meubels

Verschuivende meubels laten al snel krassen achter op de vloer. Je kiest dus het beste voor goede bescherming. Dat doe je door viltjes of wieltjes eronder te zetten. Met name stoelen die vaak verzet worden hebben viltjes nodig. Het is nog altijd beter om meubels op te tillen als je ze verplaatst, maar met viltjes is de vloer ook bij schuiven beschermd. Zware meubels, zoals een piano, voorzie je van wieltjes.

Tip 4: vloerkleden op tactische plaatsen

Als je een oude houten vloer bekijkt, zie je de loopsporen waar mensen het meeste komen. Deze sporen kun je op je nieuwe vloer vermijden door op handige plaatsen een vloerkleed te leggen. Bijvoorbeeld onder de salontafel kan een kleed praktisch zijn om de vloer te beschermen. En het staat nog mooi ook!

Tip 5: maak vocht meteen droog

Je kunt niet altijd voorkomen dat er vocht, zoals water, op de vloer morst. Maak dit meteen droog. Vocht trekt al snel in de naden van het laminaat. Het vocht bereikt dan het geperste mdf middenin het laminaat en dat kan snel uitzetten. De naden van het laminaat zwellen op en ze worden nooit meer zo glad en strak als eerst. Meteen de vloer drogen bij nattigheid is dus geen overbodige luxe.

Tip 6: knip de nagels van huisdieren

Met name honden kunnen flinke schade toebrengen aan (nieuw) laminaat. De nagels zijn niet intrekbaar, dus de hond kan er niets aan doen. Jij wel: knip de nagels van de hond op zo’n manier dat ze niet de vloer raken. Je hoort tijdens het lopen of de nagels op de grond tikken of niet. Het is sowieso ook gezonder voor je hond om de nagels kort te houden - fijn dat je ook de vloer beschermd.

Je laminaatvloer hoeft niet onderhouden te worden zoals een houten vloer. Toch is het belangrijk om hem als nieuw te houden. Beschadigingen zijn vrijwel niet te herstellen. Ook is het niet mogelijk om ze weg te werken, op laminaat blijven alle krassen en beschadigingen zichtbaar. Toch kun je met deze 6 handige tips zorgen dat je laminaat langer netjes blijft. Je kunt zelfs alle beschadigingen voorkomen, zodat je vloer veel langer meegaat!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist