Kun je vloerverwarming met een houten visgraat vloer combineren?

En wat is de juiste keuze?

Tegenwoordig is het goed mogelijk om vloerverwarming te combineren met een houten vloer en of visgraat vloer. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u dan rekening mee dient te houden. Niet alle houten vloeren kunnen zomaar met vloerverwarming gecombineerd worden!

Een houten vloer is een natuurproduct dat in beginsel niet geschikt is voor over vloerverwarming. Dit omdat het rendement van de vloerverwarming zo wordt verlaagd en omdat een houten vloer werkt door warmte en vocht. Omdat u uw houten vloer verwarmt van onderaf wordt dit gedeelte uitgedroogd. Aangezien de vloer vanaf de bovenkant een ander klimaat heeft is er een grote kans dat de vloer bol of hol gaat staan. Ook dient u rekening te houden met het feit dat er verschillende soorten vloerverwarming systemen zijn.

Bij het aanschaffen van een nieuwe houten vloer in combinatie met vloerverwarming dient u rekening te houden met het rendement verschil. De meeste mensen willen een zo laag mogelijk rendement verschil. Hoe lager het verschil, des te minder er gestookt hoeft te worden. Om een zo hoog mogelijk rendement uit uw vloerverwarming te behouden is het van belang om een zo dun mogelijke vloer aan te schaffen en wordt geadviseerd om de houten vloer rechtstreeks te verlijmen. Als de vloer rechtstreeks verlijmd wordt, moet de warmte ook meteen door de plank. Als u de vloer los legt blijft er vaak veel warmte tussen de plank en het beton zitten. Dus des te meer moet u stoken! Bij een zo dun mogelijke plank die wordt verlijmd, behoudt u het meeste rendement.

De juiste keuze houten vloer

Het is dus van belang om de juiste houten vloer te kiezen. De beste keuze is een lamelplank (een lamel plank is een samengestelde plank welke +/- 70% minder werkt en bestaat uit een onderlaag en een toplaag van het echte hout) Wat belangrijk is bij het kiezen van een lamelplank is dat de onderlaag goed verlijmd is, met bij voorkeur een multiplex onderlaag. En kies voor een houten toplaag van ongeveer 4 mm. Het is ook zo, hoe breder de plank hoe meer werking er in de plank zit. Daarom wordt geadviseerd een breedte te kiezen van 18 cm tot 23 cm breed max.

Welk houtsoort?

Er zijn tal van verschillende houtsoorten maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om op de vloerverwarming te leggen. O.a. Beuken, Jatoba, Zwarte Kabbes en andere nerveuze houtsoorten zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Eiken leent zich perfect voor op vloerverwarming, mits niet te dik en niet te breed.

Welke vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer?

Eigenlijk alle vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer, mits de vloerverwarming goed gelegd/ afgewerkt wordt.

Kort samengevat

Koop dus een samengestelde vloer van maximaal 14 mm dik, met een multiplex onderlaag en een toplaag van Eiken van maximaal 22 cm breed. Verlijmd de vloer direct op uw vloer en u kunt jarenlang genieten van uw vloerverwarming en uw houten vloer!

En als laatste tip

Leg bij voorkeur geen kleed of karpet op de houten vloer met vloerverwarming. Hierdoor krijgt u een ophoping van warmte waardoor de ruimte niet goed op temperatuur kan komen en het hout schade kan oplopen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist