Soorten verlichting

Een huis zonder lamp is ondenkbaar.

Sinds de ontdekking van de lamp hebben mensen altijd al lampen in huis gehad. Tegenwoordig zijn we zo ver ontwikkeld op het gebied van lampen, dat we steeds meer moeten nadenken welke lamp we kiezen en wat het effect is van de verlichting die deze lamp geef. Want dat is toch de belangrijkste functie van een lamp. Als je bezig bent met je huis inrichten, moet je dus ook denken aan welke lamp je koopt en welke verlichting je gebruikt. Er zijn verschillende soorten verlichting en hier worden er vier beschreven.

Basisverlichting

Wanneer je de kamer in loopt is dit het licht wat je als eerste aandoet. Voor basisverlichting worden vaak spots en plafond-hanglampen gebruikt. Deze lampen kenmerken zich door de hele ruimte te verlichten en zo een overzicht van de kamer te geven. Met basisverlichting vormt er dus geen schaduw. Een lamp die basisverlichting verzorgt heeft een hoog aantal lumen. Ook moeten de lampen een indirect licht verspreiden. Dit zorgt voor het ruimtelijk effect.

 

Sfeerverlichting

Basisverlichting kan ook worden gebruikt als sfeerverlichting. Sfeerverlichting is een erg gezellig woonidee. Dit is het geval wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een dimmer. Je kan ook de schakelaar vervangen door een dimbare schakelaar. Het doel van sfeerverlichting is om een zacht en gelijkmatig indirect licht te verspreiden in alle richtingen. Sfeerverlichting kenmerkt zichzelf dan ook door de ruimte gezelliger te maken. Het heeft een warme en mooie lichtspreiding. Het is vaak stijlbepalend en zorgt voor een aankleding van het interieur. Hier wordt vaak een schemer-/tafellamp voor gebruikt.

Accentverlichting

Bij accentverlichting is er alleen direct licht. Het licht verspreid zich dus niet in alle richtingen, want het weerkaatst niet. Accentverlichting verlicht alleen een specifieke plek, vaak gericht op een object. Let hierbij wel op het feit dat hoe meer accentverlichting je gebruikt, hoe kleiner het effect van accentverlichting is. Je gebruikt dit soort verlichting vaak voor het aanlichten van een foto, schilderij of plant. Voor accentverlichting gebruiken ze vaak wandlampen of spotjes. Wandlampen worden alleen gebruikt voor het extra verlichten van een wand, of van een schilderij als deze aan de wand hangt.

Taak- en functionele verlichting

Met taak- en functionele verlichting bedoelen ze een geconcentreerde lichtstraal op één specifieke plek. Deze verlichting is dus functioneel bij activiteiten of taken als koken, lezen en knutselen. Taakverlichting kenmerkt zichzelf dan ook met het feit dat het minder vermoeiend is voor je ogen en dat het je werk- of leesplek verlicht. Details zijn zo duidelijker zichtbaar. Vaak wordt taakverlichting gecombineerd met algemeen licht waardoor de verlichting gelijkmatig wordt verdeeld. Zo werk je nooit in de schaduw. Voor een taakverlichting wordt vaak een bureaulamp gebruikt of een lamp in de afzuigkap voor bij het koken.

Een goed advies is goud waard

Wanneer u nu een volledig verlichting plan wilt opstellen of slechts een mooie lamp wilt kopen. Een goed advies is erg belangrijk en het is fijn wanneer u goed wordt gehoplen en niet te maken hebt met een verkoper die er slechts op uit is om u zo veel mogelijk centjes uit de spreekwoordelijke zak te trekken. Informeer eens bij een van onze 5-sterrenwinkels. Dan kunt u rekenen op goed advies, vakmanschap kwaliteit, service en garantie!

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist