Een slimme dimmer

voorkomt irritaties

Slimme dimmers zijn ook geschikt voor LED-verlichting

Gezelligheid staat tijdens de donkere dagen centraal. Zo kan je met behulp van sfeervolle verlichting een gezellige sfeer in je woonkamer creëren. Veel Nederlanders maken daarom gebruik van dimmers om de verlichting in hun woning te dimmen. Helaas werken dimmers niet met iedere vorm van verlichting probleemloos samen. Sommige combinaties kunnen dan ook tot irritaties leiden. Lees verder om te ontdekken waarom een slimme dimmer uitkomst biedt.

Gloeilampen zijn in Nederland sinds 2016 niet meer verkrijgbaar. Desondanks wijst onderzoek van Pb7 Research onder 1.000 huurders en huiseigenaren in opdracht van Eaton uit dat 41% van de Nederlanders nog steeds gloeilampen in gebruik heeft. De meest populaire verlichting in Nederlandse woningen zijn echter spaarlampen (84%) en LED-verlichting (70%), wat verklaart kan worden door het relatief lage energieverbruik van deze lichtbronnen. 34% kiest voor halogeenlampen. Deze laatste vorm van verlichting gaat echter vanaf 1 september 2018 in de ban, waardoor deze gebruikers over zullen moeten stappen op spaarlampen of LED-verlichting.

Populair
Dimmers zijn populair onder Nederlanders. 77% van de huiseigenaren en 62% van de huurders maakt gebruik van dimmers. Het kiezen van de juiste lichtdimmers is niet eenvoudig. De keuze is onder andere afhankelijk van het soort lamp, het type transformator en het vermogen van de dimmer. Helaas gaat het hierbij nog vaak fout. Vooral de combinatie van LED-verlichting en een dimmer kan je in de praktijk flink wat frustraties opleveren. Zo geven gebruikers aan hinder te ondervinden van zoemen (22%), het niet kunnen dimmen van LED-verlichting (20%) en flikkerend licht (17%). Deze problemen laten zien dat niet iedere dimmer geschikt is voor iedere lichtbron.

Een universele lichtdimmer biedt uitkomst. Een voorbeeld hiervan is de Eaton xComfort Smart Dimmer. Deze dimmer is in staat zowel gloei-, halogeen-, spaar- als LED-lampen geheel traploos te dimmen. De slimme dimmer is geschikt voor lampen vanaf 0W, wat betekent dat er geen minimale dimlast nodig is om problemen te voorkomen. De dimmer is hierdoor geschikt voor iedere lamp.

Dimmer vanaf iedere locatie bedienen
Een slimme dimmer levert je echter meer voordelen op. Zo is een traditionele dimmer meestal gekoppeld aan de lichtknop in een ruimte, waardoor je deze doorgaans niet vanuit je luie stoel of vanaf de bank kan bedienen. Dit betekent in de praktijk dat je naar de dimmer moet toelopen om het licht te kunnen dimmen. Veel slimme dimmers zijn daarentegen voorzien van een batterijgevoede wandschakelaar zonder bedrading. De schakelaar kan hierdoor op iedere plek worden geplaatst. Wil je in zijn geheel niet meer hoeven opstaan om het licht te dimmen? Ook dan bieden slimme dimmers uitkomst. Deze dimmers kan je aansturen met behulp van een afstandsbediening en zelfs je smartphone of tablet.

Niet iedere situatie vraagt echter om dezelfde hoeveelheid licht. Zo zal je de verlichting waarschijnlijk anders willen dimmen tijdens een etentje dan gedurende een verjaardagsfeestje. Met een slimme dimmer hoef je niet langer telkens weer handmatig de verlichting op de gewenste sterkte in te stellen. Zo bevat de Smart Dimmer bijvoorbeeld meerdere standaard dimcurves die je kunt selecteren om de verlichting op een bepaalde manier te dimmen. Daarnaast kun je met behulp van de bijbehorende software eigen dimcurves ontwerpen die exact aansluiten op specifieke situaties. Deze dimcurves kunnen worden opgeslagen in een bibliotheek, zodat je deze voortaan altijd eenvoudig kunt selecteren.

Kijk voor meer informatie op www.xcomfort.nl/.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist