nieuwe woning betrekken?

inbraakmogelijkheden checken!

In het najaar en winter stijgt het aantal inbraken in Nederland. De top-inbraakdagen zijn dinsdag en vrijdag tussen 08.00 en 18.00, gevolgd door de zaterdag. De meeste inbrekers profiteren vooral van de gelegenheid, zo ook in nieuwbouwwijken. Evert Jansen: "Ik ben momenteel zelf druk met een verhuizing naar een nieuwbouwwoning. Ik check dan ook of mijn woning optimaal beveiligd is tegen inbraak. Ik kijk niet alleen naar de sloten, maar ook naar het sociale karakter in mijn nieuwe buurt. We hebben binnenkort een kennismakingsetentje met de nieuwe buurtbewoners. Een superinitiatief, zeker ook tegen inbraak."

In het begin is de sociale controle in een nieuwbouwwijk niet optimaal. Mensen kennen elkaar nog niet. Er wonen veel jonge stellen die vaak van huis zijn, overdag door werk en ‘s avonds door sportactiviteiten. Dat biedt inbrekers de ruimte om onopvallend de nieuwbouwwijk te inspecteren op inbraakkansen. Evert Jansen: "Inbrekers profiteren ook van het weer. Iemand die nu met een capuchon door de buurt loopt, valt niemand echt op. 's Avonds doen we de gordijnen al vroeg dicht. Dat is echt iets Nederlands. We hebben minder zicht op wat zich 's avonds op straat afspeelt. Inbrekers kunnen dan op hun gemak onopvallend de buurt verkennen. Zij hebben echt maar een kleine ingang nodig zoals bijvoorbeeld een raam op een kiertje."

Maar schrik niet van andere technieken die inbrekers hanteren, zoals in augustus van dit jaar nog in Deventer gebeurde. Daar was de ‘gaatjesboorder' actief. De inbreker had een accuboormachine op zak waarmee sloten snel geforceerd werden. Die kans bestaat ook bij nieuwbouw. Men denkt snel dat nieuwe kozijnen en deuren voldoende verweer bieden tegen inbraak. Slaapkamerramen hebben vaak een handige "klapstand". Ook hier komt een inbreker met een schroevendraaier in een aantal seconden binnen.

In een nieuwe woning heb je nog geen vaste plek voor kostbare spullen of sleutels. Je bent geneigd om logische plekken te kiezen, zoals sleutels bij de voordeur of het sieradendoosje op de slaapkamer. Inbrekers weten dit. Evert Jansen: "Loop zelf eens door je nieuwe huis en verplaats je in hoe een inbreker door je huis zou lopen. Op welke plekken kijkt hij het eerst? Je zal versteld staan hoe snel je kostbare spullen tegenkomt. En geloof me; een inbreker heeft slechts 5 minuten nodig. En daar zit je toch niet op te wachten als je net in je nieuwe huis woont?"

Een inbraak kun je nooit helemaal voorkomen. Maar je kunt het inbrekers wel een stuk lastiger maken. Neem die paar minuten om ramen en deuren goed te sluiten, waardevolle spullen uit het zicht te halen en het alarmsysteem aan te zetten. Een alarmsysteem van bijvoorbeeld Homesafety is makkelijk bedienbaar en heeft niet alleen een preventieve werking, maar geeft bij een inbraak ook direct een signaal naar de alarmcentrale. Dat schrikt een inbreker af. En geeft u de inbreker weinig kans om toch uw huis binnen te dringen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist