Koolmonoxide melders

Een absolute noodzaak

Koolmonoxide noemt men ook wel koolstofmonoxide of CO. We kunnen het niet zien, ruiken of proeven. Het is onzichtbaar, geur- en smaakloos. In ons bloed hecht het zich aan het eiwit hemoglobine in de rode bloedcellen, waarbij het zuurstofopname verdringt of blokkeert. Het hecht zich 240 sneller dan zuurstof aan dit eiwit. Dat betekent dat ook bij een kleine hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht relatief veel ervan in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden. Moderne, energie-efficiënte woningen maken het probleem alleen maar erger, doordat deze woningen heel goed geïsoleerd zijn blijft de door koolmonoxide verontreinigde lucht binnenshuis hangen. Ingeademde koolmonoxide wordt in het bloed geabsorbeerd via de longen, net zoals zuurstof. Een belangrijk deel van dit opgenomen deel koolmonoxide zet zich vast op het hemoglobine in de rode bloedcellen. dit vormt dan “carboxyhemoglobine” of COHb en veroorzaakt griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Naarmate er meer COHb in de lucht terecht komt, moeten de slachtoffers overgeven en raken ze bewusteloos. Dit wordt gevolgd door hersenletsel, met in het ergste geval, de dood tot gevolg. Een veel voorkomend misverstand is, dat koolmonoxide naar de grond zakt. Dat doet het niet. Koolmonoxide bindt zich aan zuurstof en verspreidt zich gelijkmatig over de ruimte.

Wat is de beste plek om een koolmonoxidemelder te plaatsen?

In huis:
De beste plek voor een koolmonoxidemelder is aan de muur. Plaats de melder zo hoog mogelijk aan de muur op een horizontale afstand vanaf 1 tot maximaal 2 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder geplaatst wordt op minimaal 15 centimeter gerekend vanaf het plafond. Zorg er ook voor dat de melder altijd hoger of even hoog als de bovenste rand van een raamkozijn of deurpost zodat hij niet in de tocht hangt.

Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer zonder apparaat dat brandstof verbruikt, moet hij betrekkelijk dicht in de buurt van de ademhalingszone van de aanwezige personen worden geplaatst. Op zithoogte in een woonkamer en op slaaphoogte in een slaapkamer.

Test ook of het alarmsignaal van de koolmonoxidemelder overal in huis hoorbaar is, ook vanuit de slaapkamer en met deuren gesloten. Test dit. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het beste voor een draadloos koppelbaar systeem kiezen. Neem hiervoor contact met ons op. Uw kan de gekochte melder bij ons inruilen.

In een camper of caravan:
In een camper of caravan dient u de koolmonoxidemelder bij voorkeur dichtbij uw slaapplaats te plaatsen. Als u in de ruimte slaapt waar ook een verbrandingstoestel staat plaats de koolmonoxidemelder dan zover mogelijk er vandaan en zeker nooit direct boven een verbrandingstoestel.

Wij vinden dat alle koolmonoxidemelders die op batterijen werken minder betrouwbaar zijn, meestal gaan deze melders ook maar 5 jaar mee. En elk jaar moet je de interne batterij vervangen. Dat vinden wij een risico, beter is het om een koolmonoxidemelder te kopen met accu voor 7 of 10 jaar. Wij verkopen daarom ook geen koolmonoxidemelders op batterijen.

Met speciale dank aan Patrick Hageman van NaQuBo brand- en inbraakbeveiliging.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist