Inbreker Gespot!

Emotionele schade onbetaalbaar


Door: Evert Jansen, ex-inbreker (onder andere bekend van het AVRO tv-programma ‘De Inbreker’).

 

Uw woning is uw privé terrein. De plaats waar u uzelf kunt zijn. Waar u zich veilig voelt en waar niets of niemand u iets kan maken. Was dat maar altijd waar… Ieder jaar wordt er in Nederland meer dan 100.000 keer ingebroken. Bijna 50% van de Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van inbraak, vernieling, gas en/of waterlekkage of brand. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van Homesafety. Het eerste waar men aan denkt, is de financiële schade, die loopt soms hoog op. Maar veel erger is de emotionele schade. Die kan niet worden vergoed.

 

 

Evert Jansen, ex-inbreker: “Emotionele gevolgen van een inbraak? Daar stond ik als inbreker niet bij stil. De favoriete slaapknuffel van de baby? Een mooi cadeautje voor het kindje van mijn zus. Het oude horloge van grootvader en de antieke ring van oma? Die brengen aardig wat op! De enige echo van een overleden kind? Die zat toevallig tussen een stapeltje waardepapieren. De dingen waar ik uiteindelijk niets mee kon doen, smeet ik gewoon weg.

 

Doen!

-    Investeer meteen in goed hang- en sluitwerk en een alarmeringsysteem, bijvoorbeeld van Homesafety.

-    Bewaar geen sleutels onder de deurmat of op andere voorspelbare plekken.

-    Laat geen spullen slingeren die inbrekers helpen uw huis binnen te dringen.

-    Registreer op een vrije avond al uw kostbare bezittingen. U kunt hiervoor gebruik maken van de (gratis) registratiekaarten van de politie.

-    Maak een foto van unieke eigendommen en. Gebruik hiervoor de speciale ‘Registratiekaart Bijzondere Bezittingen’.

-    Markeer eigendommen zonder serienummer, bijvoorbeeld met uw postcode en huisnummer. Zet het merkteken niet op een afschroefbaar onderdeel.

-    Bewaar uw kostbaarheden verspreid over de woning op ongewone plaatsen.Vaak is het enige moment waarop mensen nadenken over de gevolgen van een inbraak bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Daarna komt het onderwerp niet meer ter sprake. Tót er ingebroken wordt, bij jou, in de buurt, bij vrienden of bij familie. Gelukkig ben je goed verzekerd tegen schade en diefstal. Toch?

 

Maar niet alle ellende wordt je door een verzekering uit handen genomen. De rommel, die moet je natuurlijk zelf opruimen. En misschien betrapte je de inbreker op heterdaad. Of werd je ’s nachts van hem wakker, terwijl de kinderen op een andere verdieping lagen te slapen.

 

Dan besef je het ineens: iemand is in jouw huis geweest, heeft aan jouw spullen gezeten, alles overhoop gegooid en ongevraagd dingen meegenomen. Wanneer ik vandaag naar mijn zoontje kijk, denk ik daar nu wel over na.

 

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt beslist voor woninginbraken. Want de

emotionele klap is vaak moeilijker te verwerken dan de financiële schade. Elk huis en elke bewoner heeft zijn zwakke plekken. Inbrekers weten dat, maar je kunt het ze wel lastig maken. Naast het zorgvuldig vergrendelen van ramen en deuren bij het verlaten van de woning, en het merken en registreren van kostbaarheden, is een alarmeringsysteem, bijvoorbeeld van Homesafety, een goede oplossing. Dit heeft niet alleen een preventieve werking, maar geeft bij een inbraak ook direct een signaal naar de meldkamer. Zij nemen contact op en nemen indien nodig zelfs een kijkje. Het zijn simpele maatregelen, maar ze werken wel.

Kijk voor meer informatie op: www.evertjansen.info

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist