Inbraakgolven teisteren Nederland

Column door Evert Jansen

Nederland telt dit jaar weer aanzienlijk wat inbraakgolven. In de provincie Noord-Brabant waren er in de eerste drie maanden van dit jaar maar liefst negen inbraakgolven! In de provincies Noord-Holland en Utrecht waren er dit jaar al drie inbraakgolven en in Zuid-Holland al vier. Genoeg reden dus om het huis aan een nadere inspectie te onderwerpen om het zo goed mogelijk te beveiligen tegen inbraak. Een inbraak is niet te voorkomen maar de bewoners kunnen vaak zelf hun woning, met wat kleine aanpassingen, al beter beveiligen zodat de kans op een inbraak wordt verkleind.

Evert Jansen veroorzaakte zelf ook inbraakgolven. Als ex-inbreker weet hij precies hoe een inbreker denkt en te werk gaat. Evert: ‘Inbrekers kiezen voor de makkelijkste weg. Een huis dat niet goed afgesloten is, met open ramen en deuren, nodigt uit om in te breken. Een inbreker kijkt het eerst naar de beveiliging van het huis. Als het inbreken op het eerste gezicht te moeilijk lijkt, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een alarmsysteem, dan gaat een inbreker al snel door naar het volgende huis. Als een aantal woningen in de wijk niet goed beveiligd is dan gaat een inbreker al snel zijn gang. In rijtjeshuizen is het inbreken nog makkelijker. Huizen lijken daar op elkaar. Een inbreker kent in een wijk al snel de zwakke plekken en hij hoeft na de eerste keer inbreken alleen maar te controleren of het bij de buren op dezelfde manier kan. Tijdens mijn inbrekersverleden lette ik daar altijd op en vaak was het weer bingo! Op een avond betrad ik zo 5 huizen in een buurt, dit was echt geen uitzondering.'

Inbraakgolven jagen natuurlijk altijd veel schrik aan bij bewoners van de gedupeerde wijk. Uit onderzoek van TNS-Nipo, uitgevoerd in opdacht van Homesafety, blijkt dat mensen het meest bang zijn als er een vreemde in hun huis spullen doorzoekt (74%). Mensen sluiten het huis vaak nog steeds niet goed af. Bewoners gaan pas op hun veiligheid letten als sprake is van een inbraakgolf in hun directe omgeving, en dan is het vaak al te laat. Zes van de tien personen heeft zelf wel eens een veiligheidsincident meegemaakt en 74% kent iemand die een incident heeft meegemaakt. Dit verschilt van een inbraak tot vernieling of brandstichting.Toch zorgt dit er niet voor dat mensen voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op een inbraak bij henzelf zo klein mogelijk te maken.

Evert Jansen: ‘Dat is nu ook juist datgene waarvan ik mensen bewust wil maken met mijn voorlichting. Zodat ze niet eerst slachtoffer worden maar juist worden behoed voor een inbraak. Het is zo makkelijk om je huis goed af te sluiten. Deuren en ramen dicht, kliko's vast en het licht op de tijdschakelaar. Dat is alvast een goede basis voor het beveiligen van uw huis. Een kleine kier van een raam dat ‘per ongeluk' open staat was voor mij al genoeg. Een goed alarmsysteem werkt echter het beste, dat schrikt een inbreker pas echt af.'

Over Evert Jansen
Evert Jansen is zelf ex-inbreker en weet uit ervaring hoe snel een inbreker een huis binnendringt. Tegenwoordig werkt Evert Jansen als voorlichter bij de Stichting Veiligheid & Preventie: "Ik wil als voorlichter voor Stichting Veiligheid & Preventie toch nog iets positiefs halen uit mijn criminele verleden. Als ex-inbreker geef ik nu tips hoe je de kans op inbraak verkleint. Met het doel om mensen bewust te maken dat ze zelf veel aan hun eigen veiligheid kunnen doen door het goed beveiligen van hun woning".

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist