Bent u veilig bij brand?

Vervang uw rookmelders na 10 jaar

 

Rookmelders gaan niet onbeperkt mee. Vrijwel alle rookmelders van gerenommeerde merken zoals Ei Electronics, FireAngel en First Alert die de afgelopen 10 jaar zijn verkocht hebben elk een levensduur van 10 jaar. Of ze nu een losse batterij of een 10 jarige accu bevatten, na 10 jaar zijn de rookmelders niet meer betrouwbaar.

Minder betrouwbaar door stof

Door de ophoping van stof en ander kleine vuil neemt de kans op vals alarm toe, tevens neemt de kans ook toe dat de rookmelder helemaal niet meer reageert bij een echte brand. Om u te wijzen op het vervangen van de rookmelders elke 10 jaar zijn goede rookmelders voorzien van een vervangings- of productie datum. Deze staat meestal op de zijkant en een enkele keer op de onderkant van de rookmelder. (Bij hele oude rookmelders vaker op de onderkant) De tekst die fabrikanten gebruiken is meestal “vervangen voor” en dan een jaartal of jaartal en maand, of “replace before” met jaartal en/of maand in het Engels. Op een enkele rookmelders staat alleen een jaar van productie.

Weet u wanneer uw rookmelder vervangen moet worden?

Als u geen idee heeft hoe oud uw rookmelders zijn en u ook geen datum kunt vinden dan raden wij aan uw rookmelders zo snel mogelijk te vervangen. Sommige mensen denken dat zolang je de batterij maar elk jaar vervangt dat de rookmelder zijn werk blijft doen. Dat is dus echt niet waar. Ook is het bij oudere rookmelders, die wel een alarmsignaal geven door het indrukken van de testknop, niet vanzelfsprekend dat ze alarm geven bij rook of brand.

Verschil in regelgeving tussen oude en nieuwe woningen

Bouwjaar voor 2003

Huurt u een huurwoning of heeft u een koopwoning met een bouwjaar voor 2003? Dan zijn rookmelders niet verplicht. U bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en vervangen van rookmelders.

Bouwjaar na 2003

In zowel koop- als huurwoningen die na 2003 gebouwd zijn, of waar na 2003 groot onderhoud aan is gepleegd, is het plaatsen van rookmelders verplicht volgens het bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen.

Huurt u een huis dat na 2003 is gebouwd? Dan moeten daar al rookmelders hangen. Dat is vanaf de bouw verplicht. De vraag is alleen of uw verhuurder de rookmelders elke 10 jaar wel vervangt.

Bij een koopwoning moet u de rookmelders zelf ook onderhouden en elke 10 jaar vervangen. We zien vaak dat men een defecte of oude rookmelder van het plafond haalt en geen nieuwe melder plaatst.

Nog een ander verschil is dat in woningen die zijn gebouwd na 2003 de rookmelders moeten worden aangesloten op 230 volt. Er moet dus constant stroom op de rookmelders staan waardoor de werking gegarandeerd is. Deze batterijen zorgen ervoor  dat tijdens stroomuitval de rookmelder nog minstens 24 uur werkt. Dan is de stroomstoring meestal wel voorbij.

Ons advies

Wij adviseren uitsluitend rookmelders met een vaste accu die 10 jaar meegaat. Aangezien dit even lang is als de levensduur van de rookmelder heeft u na plaatsing van dit soort rookmelders 10 jaar lang geen omkijken naar de batterij. Wel dient u elke maand de rookmelder te testen en 1 a 2 keer per jaar de rookmelder met de stofzuiger schoon te zuigen. Voor de rest zal alleen in geval van een echte brand de rookmelder van zich laten horen en misschien wel uw leven redden.

Meer informatie over rookmelders vervangen ? Die kunt u ook nog hier vinden.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist