Tuintrends

zo geef je kleur aan de tuin!

De tuin is een plek om heerlijk tot rust te komen, te genieten van je vrije uurtjes en om die heerlijke zonnestralen mee te pikken. Het mooie van een tuin is dat ’t leeft. Ieder jaargetijde ziet de tuin er anders uit en ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes. De echte sfeermakers van de tuin zijn toch wel de bloeiende tuinplanten, die zorgen voor fantastische kleuren en geuren in de tuin. Niet alleen bloeiende planten zoals vaste planten en heesters kunnen hieraan bijdragen, ook bladplanten en groenblijvende tuinplanten kunnen hierin een belangrijke rol vervullen.

Vaste planten
Wanneer je de tuin (opnieuw) gaat aanplanten is het belangrijk dat je een juiste combinatie maakt in groenblijvende planten (vuistregel is zo’n ongeveer 20 procent van de gehele tuin), niet-groenblijvende planten en tuinplanten die attractief zijn door de bloei(kleur) of bladkleur (overige 80 procent). Door deze planten vervolgens zo uit te kiezen dat iedere plantsoort op een ander moment bloeit, kun je vrijwel jaarrond kleur creëren in de tuin. Bij kleur in de tuin denken de meeste mensen aan bloemen, maar bladplanten kunnen hierin ook een belangrijke rol vervullen. Zeker in combinatie met bloeiende vaste planten. Veelgebruikte en makkelijke, bloeiende vaste planten zijn:

Echinacea (Zonnehoed)
Achillea (Duizendblad)
Coreopsis (Meisjesogen)
Salvia (Salie)Agastache (Dropplant/Anijsnetel)
Anemone (Herfstanemoon)
Campanula (Klokjesbloem)
Liatris (Lampepoetser)
Phlox (Vlambloem)

Bladplanten
Door juist bloeiende vaste planten te combineren met bladplanten of siergrassen, creëer je een speels en afwisselend effect in een plantborder. Combineer bijvoorbeeld een bladverliezende vaste plant met een groenblijvende siergras om te voorkomen dat de border in de winter geheel kaal oogt. Eventueel kun je rondom de border ook een groenblijvende haag planten. Gezien de huidige problemen met de Buxusrups en Buxusschimmel kan het beste voor een Taxus of Ilex worden gekozen. Deze haagplanten zijn door middel van snoei eenvoudig tot gewenste hoogte te snoeien. Veelgebruikte en mooie bladplanten om te combineren met vaste planten zijn:

Alchemilla (Vrouwenmantel)
Hakonechloa (Hakonegras)
Bergenia (Schoenlappersplant)
Carex (Zegge)
Darmera (Schildblad)
Heuchera (Purperklokje)
Ligularia (Kruiskruid)
Miscanthus (Prachtriet/Chinees riet)
Pieris (Lavendelheide)
Stipa (Vedergras)
Hosta (Hartlelie)

Combineren van de juiste tuinplanten
Door bovengenoemde planten met elkaar te combineren creëer je maximale harmonie in de tuin. Naast dat het voor kleur zorgt, brengt het ook leven in de tuin. Zo zullen hommels, bijen en vlinders je tuin weten te vinden. Dit is niet alleen goed voor de bestuiving van de bloemen, maar levert ook een bijdrage aan de biodiversiteit. Zo kun jij maximaal genieten van je tuin terwijl je de natuur tegelijkertijd een handje helpt! Meer informatie over deze en vele andere (bloeiende) tuinplanten vind je op de website van Plant & Grow.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist