Tuintips augustus

Wat kun je nog allemaal doen?

Augustus is de een na laatste zomermaand. Het kan nog behoorlijk warm zijn buiten, maar de gemiddelde temperatuur is zo’n 22 graden Celsius. Natuurlijk geniet je het liefste nog zo lang mogelijk van de zomer! Heerlijk buiten tafelen op aan je tuinmeubelen, met de barbecue aan als het even kan. Wat kun je in augustus nog allemaal in de tuin doen? Wij geven een paar tips per categorie.

Planten en bloemen
Verzamel zaden in een enveloppe of koffiefilter. Deze kun je volgend jaar weer planten. Ondersteun hoge planten of struiken met touw of bamboestokken. Dat beschermt ze tegen hevige wind of regen. Uitgebloeide bloeiaren en uitstekende takken van de lavendel snoei je net boven de bladeren. Snoei niet te diep, dan heeft de lavendel meer weerstand tegen de vorst in de winter.

De meeste hagen zijn uitgegroeid tegen het einde van augustus. Snoeien kan nog tot het einde van deze maand. Snoei liever als het bewolkt is i.p.v. in de volle zon! Snoeien is in augustus ideaal voor de coniferen, buxus en de hortensia. Controleer de rozen op schimmels, zoals de veelvoorkomende sterroetdauw en meeldauw.

Het gazon
Maai het gazon 1 of 2 keer per week, afhankelijk van de groei. Doe dit minder vaak als het erg droog is. Bij warm weer liever in de avond maaien. Bijmesten kan goed in augustus. Doe dit op een niet zonnige dag en verspreid de mest zo goed mogelijk. Blijft het in augustus lang droog en warm? Besproei het gazon dan regelmatig. Doe dit 1 keer per week een aantal uur.

Bollen en knollen
In augustus kun je volop lelies/narcissen bollen planten. Plant alle bollen 2 maal zo diep als de bol hoog is. Plant ook bloemen die in de herfst opkomen, zoals de cyclaam. Plant in augustus nog geen voorjaarsbollen! Wacht hiermee totdat de herfst is aangebroken. Ze hebben namelijk een koude periode nodig om te groeien

Groente en fruit
Tot halverwege augustus kun je nog spinazie, veldsla, radijs en raapstelen worden geplant. Heb je komkommers of courgettes in de tuin? Oogst ze dan regelmatig, hiermee voorkom je dat ze te oud en grof worden. Heb je bonen in de tuin? Oogst ze en vries ze in voor de winter. Bij vochtig weer kunnen veel slakken actief worden. Vooral de ochtenden krijgen steeds meer dauw: ideaal voor de naaktslak! Let hier op en start met bestrijden.

De vijver
Heb je een vijver? Let dan vooral bij warme temperaturen op algen. Hou ook de waterstand in de gaten. Bij warm weer verdampt het water sneller en daalt daarmee het zuurstofgehalte in het water.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist