Schutting trends

Hoger en natuurlijk

Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld. Menigeen is al langer dan 1.90 meter. Deze groep mensen kijkt al snel over een schutting van 180 cm. Niet zo gek is het dan ook dat het rijk heeft bepaald dat de maximale hoogte van schuttingen in achtertuinen van 180 cm naar 2 meter is verhoogd. De schutting wordt hoger In het nieuwe bouwbesluit is van rijkswege bepaald dat 2 meter hoge schuttingen in achtertuinen zijn toegestaan zonder vergunning van de gemeente. Zo geniet u van meer privacy in uw achtertuin. Uiteraard wel even met de buren afstemmen. Wilt u een erfafscheiding plaatsen aan een voorgevelrooilijn (doorgaans de buitenzijde van een hoekhuis) dan geldt zonder vergunning een maximale hoogte van 1 meter, dit geldt ook voor voortuinen.

Schuttingtrends
Dit jaar zijn dichte tuinwanden van geïmpregneerde rabatdelen, open gegalvaniseerde draadmatten voor klimplanten en kant en klare 2 meter hoge tuinschermen helemaal in. Wie een luxe tuinafscheiding wenst, heeft dit jaar extra veel keuze. Zo zijn er schermen met aluminium rand, kant en klare sloophout schuttingen of men kan meegaan met de trend van rustiek zwart houten tuinschuttingen.

Hout en beton combineren
Met een betonband onder een 180 x 180 cm tuinscherm bereikt u ook de 2 meter hoogte. Bovendien gaat uw scherm langer mee omdat deze niet in aanmerking komt met vochtige bodems. Wie een volledig dichte schuttingwand maakt moet zich wel realiseren dat hier geen wind door kan waaien, extra stevige 9x9 cm dikke hardhouten palen zijn dan ook aan te raden. Daarbij is bij slappe grondsoorten als zand snelbeton bijstorten geen verkeerd idee.

Open Draadmatten
De schutting afwisselen met open gegalvaniseerde draadmatten voor klimplanten hebben een aantal voordelen die zeer goed passen bij deze tijd: zeer betaalbaar, natuurlijke tuinafscheiding, ruimtelijk en sociaal dankzij enige doorkijk. Wie extra hoogte wil bereiken met een dergelijk trellisscherm van 180 cm hoogte kan deze 10 tot 20 cm boven de grond laten zweven. Trellissen worden veel afgewisseld met een horizontale plankenschutting of tuinschermen. Plaats de open trellismatten altijd aan de zijde waar u het minste directe inkijk hebt van uw buren. Meestal is dit aan de zijkant helemaal achteraan. Als u achter uw huis vrij uitzicht heeft over land dan is het juist weer mooier een of enkele open trellis daar te plaatsen.

Steigerhout trend blijft maar doorgaan
Naast lounge-tuinmeubelen van steigerhout zien we meer vraag naar verticale plankenschuttingen van oude, gebruikte steigerplanken. De oud, grijze look van deze planken geeft u tuinafscheiding een stoere, robuuste uitstraling. Let op, deze oude steigerhouten planken wel altijd impregneren voor buitengebruik.

Kokosbasten scherm
Zoekt u iets bijzonders voor in de tuin? In het luxe segment schuttingen zien we in 2013 tuinschermen van kokosbasten. Dit bijzondere scherm is gemaakt van stalen frames gevuld met basten van kokos palmbomen. De basten hebben bovendien een verrassend lange levensduur van ruim 10 jaar.

Sloophout schermen
De sloophout trend is ontstaan binnenshuis in de vorm van keukentafels en bijzettafels. Nu zie je ook sloophouten schutting terug. Deze schermen passen zich meteen bij de nieuwe wetgeving aan en zijn verkrijgbaar in 2 meter hoogte.

’Met dank aan Henk Jan van Buitenwarenhuis

Kijk voor meer informatie op www.buitenwarenhuis.nl .

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist