zelf kunstgras leggen

of toch liever door een vakman?

Zelf kunstgras leggen. Hoe doe je dat?


Voor wie handig is en het aan durft om zelf kunstgras aan te leggen hebben we een aantal tips. Zelf kunstgras aanleggen in een aantal overzichtelijke stappen. Heb je twee linkerhanden? Dan is het wellicht een goed idee om een expert in te schakelen voor het aanleggen van je gazon. Neem hierover contact op met een van onze vijfsterren specialisten.

Benodigdheden zelf kunstgras leggen


Om te beginnen met het zelf aanleggen van kunstgras is zorgvuldigheid absoluut vereist. Je wilt immers dat het gazon perfect in je tuin wordt geplaatst. Benodigdheden zelf kunstgras leggen:
- kunstgras matten
- een goed scherp stanleymes
- geschikte lijm
- een lijmband
- een lijmkam
- plastic handschoenen
- een drukverdelend onderdoek van geotextiel
- eventueel vulzand

Egaliseren van de ondergrond


Voor je begint met het aanleggen is het belangrijk de ondergrond te egaliseren. Hierna dien je een zandbed aan te leggen welke ongeveer 5 cm dik is. Gebruik hiervoor brekerzand en water het zand aan. Gebruik een trilapparaat om de ondergrond stevig en stabiel te maken. Egaliseer het zandbed dan goed met behulp van een waterpas en een balk. Een pluspunt aan het brekerzand is dat het water goed weg kan lopen. Je kunt dit ook zonder het zand aanleggen maar dan dien je er zeker van te zijn dat de ondergrond het water goed weg kan voeren.

Geotextiel aanbrengen


Indien de ondergrond egaal is kun je het geotextiel onderdoek uitrollen over de oppervlakte waar je het gaat aanleggen. Snij het doek op maat door middel van het stanleymes en zorg voor een overlap van 5 tot 10 cm indien je meerdere delen van het doek aan dient te leggen. Zorg er voor dat het doek goed aansluit aan de kanten zodat onkruid hier geen kans krijgt.

Uitrollen van het kunstgras

Zelf kunstgras leggen: Als je het gras uit gaat rollen over het geotextiel dien je rekening te houden met de vezelrichting van het gras. Je kunt het beste zorgen dat het zo aangelegd wordt dat je tegen de vezelrichting in kijkt. Zorg er voor dat je aan aan de randen van het oppervlakte ongeveer 3 cm overhoudt zodat je meer speelruimte hebt om eventueel correcties uitte voeren. Indien je meerdere delen naast elkaar dient te leggen, kun je het kunstgras gemakkelijk snijden met stanleymes. Zorg er dan voor dat je altijd langs de onderkant snijdt zodat je de vezels van het kunstgras niet beschadigd.

Indien je meerdere delen van de rol naast elkaar legt dien je er voor te zorgen dat je zo dicht mogelijk bij de vezel gaat snijden en zorg dat er een opening tussen de matten komt van ongeveer 4 mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar want dit kan er voor zorgen dat ze gaan overlappen of je lelijke strepen te zien krijgt. Vervang regelmatig je stanleymes als je aan het snijden bent, zeker als je ook rondingen moet uitsnijden.

gazon kunstgras

Het lijmen van kunstgras

Als je het helemaal naar wens uitgesneden hebt kun je deze vast gaan lijmen. Sla de kunstzoden ongeveer 30 cm terug en leg de lijmband tussen de twee stukken die aan elkaar gelegd worden. Doe dit ook bij de randen van het oppervlakte. Breng dan de lijm op de lijmband aan met een lijmkam en sla het gras voorzichtig terug. Druk dit nog niet aan want dan bestaat de kans de lijm er vanonder komt. Open daarna voorzichtig beetje bij beetje het kunstgras
en druk het hierna stevig aan.

De laatste fase van het zelf kunstgras leggen

Wacht na het lijmen zeker een uur voordat je de finishing touch toe gaat passen op het kunstgras zodat de lijm zeker goed droog is. Indien je gebruik maakt van vulzand kun je het zand erg gemakkelijk verdelen over het kunstgras en hierna met een trekker of een bezem het zand verdelen over het kunstgras. Borstel het kunstgras met een bezem of een borstelmachine. Borstel altijd tegen de richting in zodat het zand goed kan wegzakken en de vezels van het kunstgras overeind gaaan staan. Borstel net zo lang tot er geen zand meer zichtbaar is. Indien het werk gedaan is kun je volop gaan genieten van je schitterend aangelegde gazon!

Wellicht toch liever een vakman?

Als u zeker wilt weten dat uw kunstgras goed ligt. Of als u gewoonweg geen zin hebt om er zelf aan te beginnen dan doet u er verstandig aan om eens te informeren bij een 5-sterrenspecialist. Zij helpen en adviseren u graag.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Kunstgras?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist