Kijktuinen nunspeet

schaduw en rotsplanten


Elke laatste donderdag van de maand worden er themadagen gehouden in de Kijktuinen Nunspeet welke samengaan met de hoogtepunten op dat moment.

Nu, eind april, zijn de rotstuin en de schaduwplanten op zijn mooist.

 

 

De rotstuin

Onze Berg. Als uit een barst in de aardkorst omhoog gedrukt. Een berg als landschapselement in een tuin is nog niet eerder vertoond in Nederland.

Uit de laagvlakte verrijst een boeiend geologisch landschap: bergen en dalen, beekjes en watervallen, muurtjes, spleten, trappen en een heuse grot achter een gordijn van water.

Klimmend en klauterend ontmoet u een keur van West-Europese steensoorten, zoals maaskeien, lavasteen, kalksteen, kwartsiet en basalt. Bij elkaar vormen ze een palet van kleurnuances, dat versterkt wordt door de halfproducten die we direct naast het ruwe gesteente gebruiken.

Met veel liefde en geduld begeleiden wij de rotstuin in het zoeken naar een evenwicht tussen planten en stenen. Zo’n proces duurt jaren.

Als u het bergpad volgt, wordt u vanzelf door de putkas geleid. Dit is een verdiepte kas, geheel volgens Engelse traditie (alpine house), waarin rotsplanten groeien die alleen in droogte goed gedijen.

De beplanting in deze putkas is geadopteerd door de heer Luk Vermeer uit Harderwijk. Lid van de Nederlandse Rotsplanten Werkgroep (NRW).

 

De Veentuin

Een veentuin is iets heel bijzonders, zeker op een schaal (420 m²) zoals hier aangelegd is. In Engeland zijn vergelijkbare tuinen te bekijken, in Nederland zijn slechts bij een klein aantal liefhebbers voorbeelden te zien en dan nog als heel klein hoekje als onderdeel van de tuin. Hoe ziet het er uit? Getracht is een sfeer te maken zoals van een bos met daarbij behorende onderbegroeiing.

Dit bos staat op heuvelig terrein, met bergjes en dalen. Daar doorheen stroomt een beekje, je hoort het water murmelen. Het water komt als een bron over een omgevallen boomstam en vindt zijn weg via kleine stroomversnellingen door stronken en keien naar beneden. De oevers zijn begroeid met moeras- en oeverplanten. Varens en mossen begroeien stronken en keien. De heuvels zijn gemaakt van turfblokken en veen met stronken, waardoor een goede, vochthoudende biotoop gemaakt is waarop schaduwplanten willen gedijen.

Onder de bomen zijn veel bijzondere soorten die niet zoveel gebruikt worden maar o zo mooi zijn. Hierbij is te denken aan de prachtige Cercidiphyllum, de katzuraboom met een prachtige herfstkleur. Als heesters worden gebruikt japanse esdoorns, rhododendrons (50 soorten)  en andere ericacaea die goed tegen schaduw kunnen en van vochtige, zure, grond houden.

 

En dan natuurlijk de kruidachtigen. Een verzameling van zeldzame bosplanten zoals orchideeën en arisaema’s afgewisseld met nieuwigheden die net op de markt komen. Hierbij denken we , naast varens, aan Helleborus (kerstroos), Deinanthe, Trillium, Diphylleae, Disporum, Cyclamen etc.

 

Zoals in een bos hoort lopen er kronkelpaadjes van houtsnippers doorheen van waaraf van het geheel genoten kan worden. Eenvoudige ruwhouten bruggetjes zorgen er voor dat de stromende beekjes overgestoken kunnen worden.

 

Schaduwtuin

Een tuin met bomen (sierfruit) en hagen die voor schaduw zorgen. Deze tuin kent een grote “natuurlijke” vijver met turfranden. Houten vlonders met bankjes en een zeer uitgebreid sortiment aan beplanting die in de schaduw groeit. . Hierbij denken we , naast varens, aan Helleborus (kerstroos), Pulmonaria’s (longkruid), Brunnera’s in verschillende cultivars, Epimedium in diverse kleuren als wit, geel, rose en oranje (elfenbloem), Dicentra (gebroken hartje) en vele anderen.

Kijk voor meer informatie op: www.kijktuinen.nl 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist