Een tuinhuis kopen.

Waar moet u goed op letten?

Wilt u een houten tuinhuis kopen? Maar weet u eigenlijk niet zo goed waar u op moet letten bij de aanschaf van een tuinhuis? Wij gingen op onderzoek uit en hebben alle aandachtspunten voor u op een rijtje gezet. U leest ze hieronder!

De maat                                    

De maatvoering is erg belangrijk bij de aanschaf van een tuinhuis. Daarbij is het noodzakelijk dat u zelf bepaald hoe groot het tuinhuis mag zijn en dit is afhankelijk van meerdere factoren. Een aantal belangrijke vragen die u uzelf moet stellen zijn:

 • Wat moeten de afmetingen van het tuinhuis zijn om in mijn tuin te passen?
 • Waar ga ik het tuinhuis voor gebruiken? Als fietsenhok, opslag, tuinkantoor etc.? Zo kunt u een goede inschatting maken van de gewenste ruimte aan de binnenkant van het tuinhuis.
 • Hoe groot is de ruimte om het tuinhuis en hoe is die ruimte benut? Denk hierbij aan genoeg ruimte om onderhoud te plegen aan het tuinhuis, maar ook aan obstakels zoals bomen. Die kunnen in de weg staan of het zonlicht blokkeren.

Het model

Er zijn veel verschillende modellen tuinhuizen waar u uit kunt kiezen. Gaat u voor een vierkant tuinhuis? Een rechthoekig, vijfhoekig, zeshoekig of achthoekig of een hoektuinhuis? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden! Het is belangrijk dat u goed voor uzelf bepaald welk model tuinhuis u in uw tuin wilt plaatsen.

De vorm van het dak

In sommige gevallen zult u een tuinhuis kiezen waar al een dak op zit en waar u verder geen inspraak in heeft. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn! In veel gevallen heeft u de keuze tussen verschillende soorten daken. Een aantal veel voorkomende daken zijn:

 • Een plat dak
 • Een zadeldak
 • Een lessenaars dak
 • Een piramide dak
 • Een boog dak
 • Een kapschuur dak

Houtsoorten

Een houten tuinhuis is te verkrijgen in veel verschillende soorten hout. Er zijn een aantal houtsoorten die veel gebruikt worden bij het maken van tuinhuizen:

 • Vuren hout
 • Grenen hout
 • Lariks en Douglas hout

De keuze van houtsoort is afhankelijk van het doel van het tuinhuis. Vurenhout en grenenhout zijn de meest voorkomende houtsoorten die gebruikt worden voor een tuinhuis. Daarnaast is dit ook het meest voordelige hout op basis van prijs. Lariks of Douglas zijn duurder, maar daarnaast ook een stuk duurzamer. Leeshier meer over de verschillende houtsoorten.

Dikte van het hout

De dikte van het hout is erg belangrijk en heeft een invloed op een aantal aspecten van een tuinhuis. Denk hierbij aan de stevigheid van een tuinhuis. Hoe dikker het hout is, hoe steviger het tuinhuis is. Maar dit is niet de enige invloed factor. De houtdikte heeft ook invloed op de duurzaamheid en isolatiewaarde van het tuinhuis.

Behandeling van het hout

Tuinhuizen zijn gemaakt van onbehandeld hout of behandeld hout. Behandeld hout is geïmpregneerd, gebeitst, gecoat of geverfd. Onbehandeld hout is dit allemaal niet. Tuinhuizen gemaakt van onbehandeld hout zijn vaak een stuk goedkoper, maar dat betekent wel dat u zelf uw blokhut moet gaan behandelen. Op die manier zorgt u namelijk voor een langere levensduur van uw tuinhuis.

Een vergunning

Het is belangrijk om na te gaan of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van uw tuinhuis. Dit kan namelijk verschillen per gemeente. De gemeente kan u vervolgens aangeven of u wel of geen vergunning nodig heeft. Het zou zonde zijn als u er tijdens het plaatsen van uw tuinhuis achter komt dat u helemaal geen toestemming heeft. Begin dus op tijd met het aanvragen van een vergunning!

Of u een vergunning aan moet vragen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De grootte van het tuinhuis
 • De hoogte van het tuinhuis
 • De plaatsing van het tuinhuis

Tuinhuis op maat

Naast het ruime aanbod in standaard modellen is er vaak ook de optie om een tuinhuis op maat te laten maken. Zo wordt een tuinhuis aangepast naar al uw wensen.

Afbeeldingen met dank aan: Blokhutwinkel.nl

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist