vijvers

doen de tuin leven

tuin verschillende functies kan vervullen. Een vijver in een tuin geeft gevoel van ruimte en het trekt dierenleven aan of maakt de groei van specifieke water- en oeverplanten mogelijk.
Een vijver met stilstaand water kan ook een spiegelfunctie hebben waar bijv. gebouwen, tuinbeelden, beplanting of wolken in gespiegeld kunnen worden.
Bij het ontwerpen van een vijver en de technische detaillering moeten door de tuinontwerper een groot aantal beslissingen genomen worden. Welke vorm kies ik? Maak ik een vijver met of zonder verhoogde rand? Hoe zorg ik ervoor dat ik de folie niet zie? Hoe diep maak ik de vijver? We gaan wat dieper in op het vijverontwerp.De plaats van de vijver

Bij de situering van de vijver is het handig en fraai wanneer je de vijver vanuit de woning kunt zien. In klassieke of moderne tuinen worden vaak rechthoekige vijvers toegepast die in de aslijn van een raam, schuifdeuren of openslaande deuren worden aangelegd. De minimale afstand tussen de deuren en de vijver is dan meestal ongeveer 2.50 meter. Dat betekent dat tussen de vijver en de deuren geen tuinmeubilair geplaatst kan worden en dat is dan ook precies de bedoeling. Tuinmeubilair blokkeert de zichtlijn vanuit de woning over de vijver. Het terras zal dan, mits er voldoende ruimte is links of rechts van de vijver gesitueerd kunnen worden. Ook is het een overweging om het terras aan het einde van de vijver te maken al dan niet met bijv. dakbomen voor schaduw. Bij de situering van de vijver is een plek in de halfschaduw aan te bevelen. In de zomerperiode warmt het water minder snel op en is er minder kans op algvorming. Als de ruimte het toelaat kan aan de zonzijde van de vijver een boom of kunnen meerdere bomen geplant worden die de vijver op het heetst van de dag schaduw geven.
Een natuurlijke vijver ziet er pas echt natuurlijk uit wanneer een dergelijke vijver in het laagste tuindeel ligt. Door de uitkomende grond te gebruiken voor het herprofileren van de bodem kunt u het relief ook naar uw hand zetten.

Waterdiepte
Een wat diepere vijver is vooral belangrijk voor het overleven van allerlei dieren zoals amfibieën (kikkers en salamanders) en vissen. Het is van belang dat de vijver in de winterperiode niet volledig bevriest om de overlevingskans voor deze dieren te vergroten. Meestal wordt als waterdiepte van een vijver 60-80 cm aangehouden.
Liefhebbers die Koi-karpers houden geven meestal de voorkeur aan een nog diepere vijver; soms tot wel 2 meter diep om zoveel mogelijk waterberging en leefruimte te hebben.
Een aandachtspunt bij de aanleg van tuinvijvers zijn de onderwaterbanketten. De vijvers hebben vaak onder de waterspiegel eerst een banket waar beplanting in geplaatst kan worden. Indien een onderwaterbanket ontbreekt is het mogelijk, mits er tegels onder de folie liggen, onder water stenen te stapelen en daarop de oeverplanten te plaatsen. De onderwaterbanketten worden vaak 10 tot 20 cm onder de waterspiegel aangelegd en hebben een breedte van 30 cm en breder.Ondiepe en zonnige vijvers kunnen, omdat het water in de zomer te snel opwarmt, eerder groen worden dan diepere vijvers die bovendien in de (half)schaduw liggen. Uitwerpselen van vissen en vogels kunnen ook het water eerder troebel maken. Een vijverfilter zorgt ervoor dat het water helder blijft maar laat u door de vakman goed informeren naar de verschillende mogelijkheden!Moderne vijver

De één vindt het net een stenen graf; een ander vindt het prachtig: rechthoekige vijvers met een randafwerking van bijv. natuursteen. Wat wel belangrijk is dat een moderne vijver iets toevoegt aan de gewenste sfeer van de tuin en qua grootte in verhouding is met de woning en de tuin. Een ervaren tuinontwerper zal de grootte van de vijver afstemmen op de grootte van de tuin.
Bij het ontwerpen van een moderne vijver kan een tuinontwerper besluiten om de vijverrand evenhoog als
het straatwerk uit te voeren. Hij kan ook besluiten om de vijverrand boven het straatwerk uit te laten steken. Een hogere opstaande vijverrand, boven de 20 cm, vraagt een stevige constructie waarbij muren geplaatst worden op een gestorte funderingsstrook of werkvloer.
De buitenkant van de zichtbare muren staan kunnen gestukt worden. De bovenzijde van de muur wordt afgewerkt met een vijverrand circa 30 cm breed. Deze vijverrand steekt vaak aan de binnenkant 5 tot 10 cm uit zodat de rubber vijverfolie niet zichtbaar is. Het mooiste resultaat wordt gekregen door de rubberfolie in een zakvorm op maat te laten maken zodat, bij het aanbrengen van de folie, de hoeken niet naar binnen gevouwen hoeven te worden. Deze vouwen zijn vaak goed te zien en de verdikking is meestal geen fraai gezicht, Er bestaan firma's die een rubberen 'vijverfoliezak' exact op maat afleveren.
Wij adviseren wel om de foliemaat pas te nemen nadat de binnenkant van de vijvermuren bekleed is met een dunne laag polystyreenplaten. Bij eventuele bevriezing van de vijver zorgen deze platen ervoor dat de vijvermuren door de ijsdruk niet gaan scheuren.

In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat er teveel regenwater in de vijver valt. Meestal moet u een aantal keer per seizoen het waterniveau aanvullen tot de gewenste hoogte. Een kleine overstort onder de vijverrand kan eventueel het teveel aan water afvoeren naar bijv. een regenpijp of grindkoffer.

Bewegend water of niet
Een waterval of een waterornament die het water beheerst in de vijver laat stromen zorgt vaak voor extra kijkplezier. Watervallen en waterornamenten bestaan er in allerlei maten, vormen en kleuren maar het principe is meestal hetzelfde: een vijverpomp op de bodem van de vijver pompt het water op en het water loopt via de waterval of het waterornament weer de vijver in.
Water in beweging is altijd leuk om naar te kijken en het vormt vaak een mooie eye-catcher. Het heeft echter ook een paar nadelen. Als nadeel is te noemen dat bij een te hoge golfslag veroorzaakt door vallend water de bloemen van de waterlelies niet lang goed blijven. Kletterend water kan, in een stille omgeving, ook ongewenste onrust veroorzaken. Daarnaast kan er ook waterverlies optreden als de wind vat krijgt op de vallende waterdruppels. Meestal zijn deze problemen oplosbaar door aandacht te besteden aan de keuze van het type waterval of waterornament, de keuze voor een traploos regelbare pomp en het verantwoord inpassen, met windbeschutting, van de vijver in de tuin.

Inspiratie opdoen
In De Tuinen van Appeltern zijn tientallen vijvers en waterornamenten op professionele wijze ingepast in de meer dan 200 voorbeeldtuinen! In deze tuinen zijn de verschillende mogelijkheden met betrekking de vijveraanleg en de vijverrandafwerking terug te vinden.

In veel van deze vijvers zijn ook veel verschillende waterornamenten geplaatst die het water op een fraaie manier in beweging brengen.
Wanneer u vragen heeft met betrekking tot het aanleggen van vijvers of het plaatsen van waterornamenten dan kunt u in het seizoen terecht bij een aangesloten hovenier van de Exclusief geselecteerde hoveniers van De Tuinen van Appeltern. Ieder weekend bemannen zij het Tuinadviescentrum dat in het ideeënpark te vinden is.
Voor een betaald persoonlijk advies kunt u ieder weekend terecht bij de Schetsservice in De Tuinen van Appeltern. Zo kunt u een dagje uit combineren met een inspirerend gesprek met één van de ervaren tuinontwerpers.
Wij wensen u helder water en een levendige vijver!

Tekst, illustraties en fotografie: Gilbert de Jong

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist