Een tuin moet groeien

net als kennis

Mijn eerste was een meter breed en drie meter lang. Het was een hoge tuin, op de zesde etage van een oud flatgebouw. Ik herinner me van het groen op dat balkonnetje alleen nog de aankoop van een Tamarisk, gedaan bij een lokale kweker. In die jaren tachtig was tuinieren een serieuze aangelegenheid, als bewijs daarvan had de dame die deze nering bestierde een door weer en wind verweerd gezicht, grove eeltige handen, grijs haar in warrige knoedel en ze droeg daarbij een ruimvallend donker maar desalniettemin zichtbaar morsig werkschort.

‘Deze struik kan tegen droogte, én tegen zeewind. Neem deze maar, die kan niet stuk’. Met één blik categoriseerde de tuinvrouw me als een beginner in de plantkunde.

 

Uit de pot die ze in mijn handen drukte, stak één slappe tak. Eenmaal overgeplant in een optimistisch grote bak begon de sliert als een gek te bloeien. Rose, dat dan weer wel.

Bij de verhuizing naar een grote-mensen-woning in een bloemkoolwijk ging de struik mee, om vervolgens stante pede te overlijden.  Merkwaardig, als je weet dat dit struikje normaal gesproken zelfs op de meest brakke, zeer arme en zelfs ziltige grond kan gedijen...

Evengoed was die tuin een tweedehandsje. Langs de grenzen van de voortuin stonden tientallen grofgezaagde schijven boomstronk rechtop in de grond. Tezamen en in het gelid  markeerden zij het verschil tussen ‘mijn en dijn’. Een nooit gesnoeide Forsythia bewaakte de voordeur, wat inhield dat hij er zo ongeveer vóór stond, de enorme coniferen daarnaast zorgden voor weinig inkijk in de doorzonwoning. Weinig uitkijk ook, trouwens. Er was ook een achtertuin. Daar stond enkel, in het manshoge gras, een eenzame Duivelswandelstok.

In deze tuin beleefde ik mettertijd mijn allereerste moederdag en zo kwamen er bij wijze van aardigheidje vijfentwintig kleine Buxusstekjes in een barok patroon te staan.

Later kwamen er vaste planten als lavendel, akelei, ooievaarsbekjes, Astrantia, Geum en stekelnootje, maar ook klimmers als rozen en een bruidssluier bij. Vergeef me die laatste keuze, men kan immers niet alles tegelijk te weten komen over tuinieren. Een tuin moet groeien, maar je kennis ook.  -wordt vervolgd

Tekst, illustraties en fotografie: Wendy Hendriksen

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist