Vijveronderhoud in de winter

voorkomt problemen in het voorjaar

Het is nog behoorlijk koud maar dit betekent niet dat er niets meer gedaan kan worden aan de vijver. Sterker nog,  door de vijver ook in de winter goed  te onderhouden, voorkom je problemen in het voorjaar. Wat moet je allemaal doen om je vijver goed de koude dagen door te laten komen?

Snoeien van planten in en rond de vijver
De planten in de vijver sterven in de winter af. Door deze op tijd te snoeien voorkom je dat afgestorven planten gaan liggen rotten. Zorg wel dat de vissen nog voldoende schuilplaatsen in de vijver hebben.

Bladeren en afval uit de vijver halen
Je ontkomt er niet aan bladeren en ander (natuurlijk) afval komt in de vijver terecht. Met een eenvoudig schepnet kun je dit uit de vijver verwijderen. Wanneer je dit niet doet en laat liggen gaat dit afval op de bodem gaat liggen rotten. Heel de winter komen hierdoor afvalstoffen in het water terecht. Wat de gezondheid van de vissen zeker niet ten goede komt.

Mineralen toevoegen aan de vijver
Vissen eten tijdens de winter niet of nauwelijks. Door mineralen aan het vijverwater toe te voegen kunnen de vissen (via de kieuwen en huid) deze opnemen zodat ze sterker het voorjaar in gaan.

Vijver afdekken
Door de vijver af te dekken voorkom je een aantal dingen. Ten eerste voorkom je dat bladeren in de vijver kunnen waaien. Ook voorkomt een vijver afdeknet het leegroven van de vijver door de katten en de reiger. In het najaar en de winter vindt de reiger te weinig voedsel in de open wateren en een vijver vol vis is dan een makkelijke voedselbron.

Met speciale dank aan www.nikoi.nl

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist