Appeltern Tuinenfestival

feest vol creativiteit en reflectie

Het eerste Appeltern tuinenfestival heeft veel meer teweeg gebracht dan vooraf werd verwacht. De bijzondere tuinen hebben het nodige losgemaakt bij het publiek, in het vak en bij de media. Een reden voor De Tuinen van Appeltern om vrolijk verder te gaan en er nog een schepje bovenop te doen. Het tweede Appeltern Tuinenfestival als opstap naar een traditie. Het thema in 2011 is reflectie.De aanleiding

De Tuinen van Appeltern geniet inmiddels een grote status als tuinvoorlichtingspark maar om meer Nederlanders de toegevoegde waarde van tuin te laten ervaren moet er meer gebeuren. Een verbreding van de tuincultuur kan tot stand komen door samenwerking en ook door opwaardering van het tuinimago. Door tuinen meer spraakmakend en min of meer kunstzinnig te presenteren, zou een groter publiek bereikt kunnen worden.

Met het Appeltern Tuinenfestival worden ontwerpers en architecten uit heel Nederland uitgedaagd een steentje bij te dragen. Het creatieve inbreng moet leiden tot nieuwe verfrissende inspiratie en een nog positiever tuinimago.

De selectie
Het aantal inzendingen voor de tweede editie was wat minder maar het inhoudelijk niveau was veel hoger. De jury, bestaande uit Ben van Ooijen (initiatiefnemer van De Tuinen van Appeltern) en Michel Lafaille (ontwerper, fotograaf en schrijver) zijn over de algehele kwaliteit van de inzendingen buitengewoon enthousiast.

Ten eerste was het opvallend dat alle inzenders zich hadden geconcentreerd op het ontwerpen van een ware festivaltuin. Dat wil zeggen, uitdagend van inhoud en stellingname, ongewoon en verfrissend van vormgeving, ongekend en nieuw in verschijning.

Het is nog te vroeg om bij een tweede editie van een bepaalde stijl te spreken, maar toch tekent zich een duidelijk onderscheid af met de andere Europese tuinfestivals. Daar waar de tuinen van het Festival International des Jardins in Chaumont eerder een poëtische benadering van het fenomeen tuin laten zien met een ietwat filosofische benadering en de Chelsea Flower Show in Londen eerder kortstondige hoogstandjes toont van technisch design en het gebruik van plantenmateriaal, is het opvallend dat Het Appeltern Tuinenfestival meer het tuingevoel koestert, waarin inhoudelijk sterke uitwerkingen te zien zijn van het opgegeven thema.

Thema-uitleg
Het thema voor deze tweede editie is 'Reflectie'. Reflectie betekent terugkaatsing, weerschijn, gloed, beschouwing, overdenking, het denken. Het thema kan heel breed worden geïnterpreteerd maar zou ook zonder uitleg moeten spreken uit het ontwerp en de eventuele titel. Kijk in de spiegel en grijp uw kans!

Wilt u de tuinen van het Appeltern Tuinenfestival bezoeken, dan bent u uiteraard van harte welkom. Wij ontvangen u graag.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist