4 seizoenen donzen dekbed

aankoopgids 2018

Als je op zoek gaat naar een nieuw dekbed, kom je onvermijdelijk ook de term ‘4 seizoenen dekbed’ tegen. In reclames en bij aanbiedingen staat dit er altijd in grote letters bij, alsof dit meer klanten zou moeten trekken. 4 seizoenen dekbedden zijn blijkbaar heel bijzonder. Maar wat zijn het nu eigenlijk? En waarom zijn 4 seizoenen dekbedden anders dan andere dekbedden?

De nadelen van een winter- of zomerdekbed

Eigenlijk bestaat er geen gewoon gemiddeld dekbed. Dat komt omdat er zoveel verschillende varianten zijn. De eigenschappen van het dekbed hangen bijvoorbeeld af van de vulling, de tijk en het gewicht. Wanneer je een dekbed koopt, staat er meestal de warmteklasse vermeld. Een warmteklasse 1 dekbed is een winter dekbed en een dekbed met warmteklasse 4 is geschikt voor de zomer.

Het nadeel hiervan is dat je twee losse dekbedden moet kopen. In de herfst en het voorjaar zit je met een probleem: het zomerdekbed is te koud en het winterdekbed is (nog) te warm. Daarom kiezen steeds meer mensen een vier seizoenen dekbed in plaats van een zomer en winter dekbed. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee delen, namelijk een zomer (warmteklasse 4) en een herfst/lente deel (warmteklasse 3). Deze delen zijn aan elkaar te bevestigen, waardoor een winter dekbed (warmteklasse 1) ontstaat. Je hebt dus voor elk seizoen een goed dekbed dat niet te warm of te koud is.

Waarom kies je een 4 seizoenen dekbed?

Een 4 seizoenen dekbed bestaat meestal uit twee dekens die aan elkaar kunnen worden bevestigd. Dit zijn de kenmerken van een 4 seizoenen dekbed:

  • Zomerdeken: dun en luchtig in de zomer.
  • Voor- najaarsdeken: dikker en lekker comfortabel in het voor- en najaar als de zomerdeken wat te koud wordt.
  • In de winter zijn beide dekens samen te voegen zodat je het ook dan niet te koud krijgt.

Op deze manier kun je dus alle vier de seizoenen gebruikmaken van je dekbed en heb je altijd de goede temperatuur in bed. Dat zou tenminste zo moeten zijn, want veel vier seizoenen dekbedden zijn door hun slechte kwaliteit tijk en/of vulling nog steeds niet echt ideaal bruikbaar in elk seizoen.

Kies de juiste vulling voor je dekbed

Een dekbed kan gevuld zijn met o.a. dons, wol, katoen of synthetische vezels. Hieronder staan de voor- en nadelen opgenoemd:

Type vulling

Voordelen

Nadelen

Dons

Hoge isolatiewaarde, warmteregulatie en vochtopname.

Licht qua gewicht.

Kan niet thuis gewassen worden. Relatief hoog geprijsd.

Wol

Hoge isolatiewaarde en hoge vochtopname.

De warmteregulatie is niet perfect, waardoor het te warm kan zijn in de zomer.

Synthetische vezel

Relatief goedkoop. Prima vochtopname en warmteregulatie. Eenvoudig te wassen.

Voelt niet natuurlijk aan. Minder duurzaam dan dons of wol.

 

Dons is een heerlijk zacht materiaal met perfecte eigenschappen voor een dekbed. Het is namelijk superlicht en tegelijkertijd isoleert het bijzonder goed. Dat die eigenschappen goed zijn in een winterdekbed is wel logisch. Maar hoe zit dat in de zomer? Ook in de zomer zijn donzen dekbedden ideaal. Door hun lichte gewicht heb je geen verstikkend gevoel in de warme maanden. De isolatie werkt twee kanten op: in de winter word je warm gehouden, maar in de zomer houdt het dekbed je koel. Het super dunne zomerdekbed is daarom ook in de warmste maanden nog comfortabel. In combinatie met het wat dikkere herfst/lente dekbed heb je een set dat het hele jaar door zorgt voor een heerlijke temperatuur in bed.

Kies de juiste kwaliteit dons

 

De 4 seizoenen donzen dekbedden worden gevuld met een combinatie van eenden- of ganzendons en ganzen- of eendenveertjes. Meestal wordt alleen het donspercentage aangegeven, dat deel van de vulling bestaat uit dons. Het andere deel bestaat uit veren. Om optimaal te kunnen profiteren van de eigenschappen raden wij aan om een dekbed met 90% of 100% dons te kiezen. Aangezien veren een relatief lagere isolatiewaarde bieden.

De kwaliteit van het dons kan worden uitgedrukt in vulkracht ( .. mm / 30 gram). De volgende eigenschappen gaan gepaard met een hoge vulkracht:

-          Een hoge vochtopname

-          Een hoge duurzaamheid

-          Een hoge isolatiewaarde

Om de vulkracht van het dons te meten wordt het dons in een zogenaamde Lorch-cilinder gestopt. Een schijf drukt met een bepaald gewicht op het dons tot dat het dons voldoende tegenkracht geeft. De hoogte waarop de schijf stopt, geeft de vulkracht van het dons aan.

Sinds er een filmpje bekend is geworden van de donspluk van levende dieren, zijn veel mensen bang om een donzen dekbed aan te schaffen. Gelukkig zijn er heel veel webshops en winkels die wél kiezen voor verantwoord dons. Dit kun je zien aan het speciale keurmerk dat hiervoor in het leven is geroepen.

Een dekbed dat voorzien is van het Responsible Down Standard keurmerk (RDS) is gevuld met dons dat alleen afkomstig is van ganzen en eenden die niet levend worden geplukt. De dieren worden bijvoorbeeld gehouden voor hun vlees, waarbij hun bontjasje wordt gebruikt voor een lekker warm dekbed. Zo wordt het dons goed gebruikt en worden er geen dieren gemarteld om aan dons te komen.

Kies de juiste tijkkwaliteit voor je donzen dekbed

Een donzen dekbed vulling is veel comfortabeler en prettiger dan een synthetische vulling. Maar wist je dat ook de tijk van groot belang is? De tijk is de stof die de omhulling van het dekbed vormt. Veel mensen vergeten dat ook een goede tijk essentieel is om comfortabel te kunnen slapen. Een goede tijk voelt namelijk soepel aan, terwijl een tijk van een lagere kwaliteit juist ruw aanvoelt. De beste tijk heeft deze kenmerken:

  • Bij voorkeur van katoen, omdat katoen luchtdoorlatend is. Daardoor kan het dekbed goed ademen en kun je het dons gemakkelijk weer opkloppen na een nachtje slapen.
  • Kies een tijk die is gemaakt van fijn garen. Hoe dunner het garen, hoe dichter de tijk geweven is en hoe zachter en flexibeler de stof aanvoelt.
  • Een dicht geweven tijk is kwalitatief erg sterk. Er is zelfs een tijk die zó dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen.

De kwaliteit van de tijk wordt gemeten in NM. Ofwel het aantal meter garen dat voor een bepaald gewicht wordt gebruikt. Hoe hoger deze waarde is, hoe kwalitatiever de tijk is. Wanneer je een goede tijk kiest, heb je goede kwaliteit in huis gehaald. Bovendien is een donzen dekbed met goede tijk ook ideaal voor mensen met een allergie. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt, dan is het kiezen voor een dichte tijk een absolute must.

Het perfecte 4 seizoenen dekbed

Het perfecte 4 seizoenen dekbed is een combinatie van een vulling met een hoge vulkracht, een hoog donspercentage en een tijk met een hoge NM waarde. Dit dekbed moet in elk seizoen zorgen voor een comfortabele temperatuur in bed en het moet licht en zacht zijn. Het perfecte dekbed is eigenlijk een samenstelling van een donzen vulling met een zachte en dicht geweven tijk. Zo’n 4 seizoenen dekbed is in elk seizoen comfortabel om onder te slapen en het gaat erg lang mee. Zeker wanneer je het dekbed goed onderhoudt door het regelmatig op te schudden en te luchten, kan het dekbed gemakkelijk vijf tot tien jaar meegaan. Het is even een investering, maar als je de kosten per jaar of per maand gaat berekenen, blijkt dat ook dat in feite wel meevalt. Zeker als je daarmee verzekerd bent van ultiem slaapcomfort in elk seizoen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist