Maak je interieur compleet met een vloerkleed

Comfort en sfeer worden steeds vaker bepaald door een goed gekozen vloerkleed. Je ziet veel harde vloeren in het interieur zoals gietvloeren, parket, laminaat en plavuizen. Erg mooi maar het zorgt wel voor de behoefte aan ook een stukje warmte binnen de inrichting. Behaaglijk en strak of juist een wat meer vintage, doorleefd uiterlijk en toch hypermodern, het kan allemaal. Dat er zoveel keuze in stijlen en materialen is blijkt een pluspunt, er zit namelijk altijd wat voor je bij.

Moeilijk kiezen? Juist niet

Wanneer je een grote keus uit vloerkleden hebt, lijkt het moeilijk kiezen. Toch is dat niet zo. Het interieur heeft al een bepaalde stijl waarna je alleen hoeft te bepalen of je die uitstraling wilt versterken of er juist een andere draai aan wilt geven. De vraag is doe je dat op een kleurrijke manier of hou je het liever wat neutraler. Als laatste is het handig vooraf te bedenken hoe lang je met het vloerkleed wilt doen. Plan je voor de langere termijn of wissel je graag zodat je het interieur tijdig een trendy sausje kunt geven. Een vloerkleed is daar namelijk bijzonder geschikt voor. Het formaat speelt ook een grote rol in de keuze. Een te klein kleed geeft altijd een verkeerd effect waardoor het vloerkleed niet tot zijn recht komt en het zijn uitwerking op het interieur verliest. Kies daarom voor een goede afmeting. Soms kan een vloerkleed op maat geleverd worden, in dat geval zit je altijd goed.

Nog meer voordelen

Een vloerkleed ondersteunt niet alleen de uitstraling van het interieur, het geeft je ook een comfortabel gevoel. Wat is nu fijner dan je tenen in de pool van een vloerkleed te begraven of een zachte en toch koele grond onder de voeten te voelen. Nog meer pluspunten: vloerkleden zijn geschikt voor gebruik bij vloerverwarming en werken akoestisch in een ruimte. Geluid wordt geabsorbeerd waardoor galmende klanken tot het verleden behoren. Elk vloerkleed is antistatisch dus je hoeft je niet te beperken tot natuurlijke garens van wol, katoen of bamboe.

Materialen en ontwerpen

Wol is een veel gebruikt materiaal bij vloerkleden. Kies je voor zuiver scheerwol dan heb je een zelfreinigend karpet gekozen. Door de natuurlijke vuilafstotende werking van het schapenwol verdwijnen vlekken na verloop van tijd uit het vloerkleed zonder dat je daar hard op hoeft te poetsen. Verder worden materialen als katoen, bamboe, sisal of synthetische garens als bijvoorbeeld viscose en polyester gebruikt. Weeftechnieken van deze of een mix van twee of meerdere materialen geven bijzondere effecten waardoor een bijna eindeloze variatie in functionaliteit en uitstraling is ontstaan. Populaire vloerkleden vind je onder andere bij:

 • grafische vormen
 • multicolor
 • vintage prints
 • industriĆ«le effecten
 • universele kleuren
 • bloemmotieven
 • tijdloze ontwerpen

Daarnaast kun je kiezen uit ontwerpen waarin verschillende weefstructuren zijn verwerkt zoals:

 • platte vlak geweven vloerkleden afgewerkt met franje
 • wat dikkere vlak geweven vloerkleden met structuren die lijken op een breiwerk
 • dikkere wollen vlak geweven vloerkleden
 • hoogpolige kleden met losse pooltjes vanaf dertien millimeter tot wel vijfenveertig millimeter hoogte
 • kleden met de luspool
 • getufte kleden

Wanneer het vloerkleed wat dikker wordt is de onderkant vaak voorzien van een backing, oftewel rug, zodat deze stevig op de grond blijft liggen. Het maakt het karpet ook sterker en minder vatbaar voor slijtage. De zijkanten worden mooi afgewerkt en voorzien van een extra omslag.

Mooie merken

Merken als Quarpet hebben veel keuze en zijn veelal gemaakt van synthetische garens waardoor de prijs prettig is. Je kunt het vloerkleed makkelijk laten aansluiten bij de trend. Mooie merken als Louis de Poortere, Brink en Campman, Brinker Carpets en Kuatro tonen trendy vloerkleden soms in een mix van materialen waardoor een tijdloze uitstraling ontstaat. Ook vind je in de collectie industriƫle motieven als door geschuurde verf en weefmethodes waarbij het lijkt of er voetstappen in het vloerkleed staan. Met andere weeftechnieken lijkt het wel of je tegen de rug van het karpet aankijkt. Soms is een vloerkleed geweven in verschillende diktes waardoor een speels effect in de zogenoemde vleug ontstaat.

Een mooi vloerkleed vormt een sfeervolle maar zeker ook functionele aanvulling op de inrichting.