Pastoe kasten

Totem

De Nederlandse meubelfabrikant Pastoe presenteert de nieuwe kast Totem van de Belgische architect Vincent Van Duysen op Fuori Salone in Milaan (14 t/m 19 april 2010). Kenmerkend voor de kast zijn de rompen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedraaid en onderverdeeld worden door regels. De rompen zijn in verschillende indelingen en kleuren verkrijgbaar. "Totem is een object waar je van alle kanten naar kunt kijken." aldus Van Duysen.

‘Integer" is een woord dat de Belgische architect Vincent Van Duysen (1962) vaak gebruikt als hij vertelt over Totem, de nieuwe kast die hij voor de Nederlandse meubelproducent Pastoe heeft ontworpen. Integer is bijvoorbeeld de vorm. "Elk detail is uitgedacht", legt Van Duysen uit, "de verhoudingen van de dikte van het materiaal en de afmetingen van de rompen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd."

Ook integer is de pure symmetrie en het gebruik van de kast, die bestaat uit geschakelde rompen. Van Duysen: "De kast kan aangepast worden naar de smaak van de consument. Door te spelen met indelingen, kleuren en afwerkingen kan men een krachtig of juist een rank meubel creëren."

Integer zijn ook de interieurs en gebouwen waar de Vlaamse architect bekend om staat. Van Duysen ontwerpt ingetogen gebouwen met heldere vormen en subtiele tegenstellingen. Massieve betonnen muren worden voorzien van grote ramen, waardoor een bouwwerk toch breekbaar oogt. Zachte materialen als hout en textiel worden afgewisseld met robuust natuursteen.

Eenvoud en helderheid - het zijn eigenschappen van zowel zijn architectuur als zijn meubels. Niet voor niets omschrijft hij Totem als domestieke architectuur. "Net als een gebouw in de stad is de kast een op zichzelf staand object, waar je van alle kanten naar kunt kijken en omheen moet kunnen lopen. Het neemt een autonome plek in het interieur in. Daarbij verandert Totem door hem te vullen met persoonlijke spullen. Zo is het met architectuur eigenlijk ook. Je kunt een gebouw pas echt ervaren door er binnen te treden en het je zo toe te eigenen."

Democratische traditie
Meubels die als een autonoom sculptuur in de ruimte fungeren, dat is ook de ontwerpvisie van Pastoe. "Vincent had al een tijdje onze aandacht", zegt Remco van der Voort, directeur van Pastoe. "We hebben in het verleden al gewerkt met de Belgische ontwerper Maarten Van Severen, waaruit de producten LL04 en LC03 zijn ontstaan. Beiden maken heldere ontwerpen die zijn opgebouwd uit geometrische vormen. Vincents meubels en architectuur worden gekenmerkt door eenvoud en bieden een verfijnd lijnenspel."

De verwantschap wordt wederzijds gevoeld. Van Duysen: "Wat mij bijzonder aanspreekt is dat Pastoe aansluit bij de democratische traditie van het Bauhaus met haar functionele producten en tijdloze uitstraling. Door het uitgebalanceerde kleurgebruik en de zuiver geometrische vormen hebben de meubels van Pastoe een krachtige identiteit, maar dringen zich niet op. Bovendien streeft Pastoe naar technische perfectie. Alle meubels worden van hoogwaardige materialen gemaakt en nog met de hand vervaardigd in haar fabriek te Utrecht."

Het zijn stuk voor stuk kwaliteiten waarnaar ook Van Duysen streeft met zijn ontwerpen. "Tijdloosheid en duurzaamheid zijn altijd mijn uitgangspunt, of ik nu meubels of interieurs ontwerp. En met duurzaamheid bedoel ik niet alleen het gebruik van natuurlijke materialen van hoge kwaliteit, zoals steen en hout. Met duurzaam bedoel ik vooral dat mijn architectuur en producten een leven lang mee kunnen. Eigenlijk nog langer zelfs. Ik volg geen trends. Je zou mijn stijl zelfs een beetje conservatief kunnen noemen. "

Enorme keuzevrijheid
Met Totem heeft Van Duysen een nieuwe dynamiek aan de Pastoe-collectie willen toevoegen. Totem is opgebouwd uit vierkante losse rompen. Deze kunnen open of aan één kant gesloten zijn en er kunnen horizontale legplanken in worden geplaatst. Bovendien is het mogelijk een verticaal tussenschot in het midden te plaatsen, waardoor er nog net door de romp heen kan worden gekeken. Totem is verkrijgbaar in alle kleuren en afwerkingen uit de Pastoe-collectie, inclusief fineer. Van Duysen: "Ik zocht naar een meubel dat verandert bij gebruik. De rompen kunnen ten opzichte van elkaar gedraaid worden. Niet alleen creëert het meubel zo nieuwe functies, het verandert ook voortdurend van kleur en vorm."

 

Kijk voor meer informatie op www.pastoe.com.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterren­specialist
Vind uw 5-Sterren­specialist


Aanbevolen artikelen over Kasten: