Kamerplanten

Tips voor de mooiste kamerplanten
Veel mensen houden van bloemen en planten en dat is ook niet verwonderlijk. Onze voorliefde voor een plantenrijke omgeving lijkt wel in onze genen te zitten. We voelen gewoon instinctief dat planten goed voor ons zijn. Daarom zijn kamerplanten ook een bijna essentieel onderdeel van je interieur. De een houdt van bloeiende planten, de ander kan genieten van de verschillende bladvormen en tinten groen. Over één ding is iedereen het eens: kamerplanten komen pas tot hun recht bij goede verzorging. Daar valt nog veel winst te halen. De verzorging van je kamerplanten hangt af van het type plant dat je gekozen hebt.

De verzorging van kamerplanten is redelijk logisch en komt in de basis neer op:

-          Licht

-          Water

-          Temperatuur

-          Voeding

Wel of geen groene vingers?
In sommige huishoudens lijken alle planten te floreren en zien ze er perfect en aantrekkelijk uit. Anderen hebben de grootste moeite om hun kamerplanten in leven te houden. Heb je niet echt groene vingers? Concentreer je dan vooral op makkelijke planten die weinig onderhoud vragen, zoals cactussen en vetplanten. Ze kunnen verrassend mooi zijn en gaandeweg ga je meer aandacht aan ze besteden. Dan komen andere kamerplanten voor jou ook in het zicht.

Als het niet goed gaat met je potplant kun je aan de hand van de 4 onderstaande tips je bijna dode kamerplant weer tot leven te brengen:

-          Verpotten

-          Voeden

-          Verplaatsen (schaduw/zon)

-          Bladluis of ander ongedierte bestrijden

Een plant is een levend wezen
Bij dieren snappen we het intuïtief. Elk dier heeft zijn eigen eisen wat betreft temperatuur en voeding. We doen geen aquariumvissen in de vijver en zullen een kat geen hondenvoer geven. Dit geldt echter ook voor kamerplanten. De meeste kamerplanten die populair zijn, komen uit andere windstreken. Van savannes, bergstreken tot tropische regenwouden. Als je nadenkt over de natuurlijke omstandigheden van hun oorspronkelijke geboortegrond, wordt het vanzelf logisch om aandacht aan lichtomstandigheden, temperatuur, water en voeding te geven. 

Voeden en verpotten
Een plant maakt veel van zijn voeding zelf. Bladgroenkorrels zetten CO2 en zonlicht om in glucose en geven daarbij zuurstof af. Dit natuurlijke en miljarden jaren oude proces heeft voor ons mensen het leven mogelijk gemaakt. Toch gebruikt een plant ook voedingsstoffen uit de bodem. Elke plant heeft andere voedingsbehoeftes. Lees per plantensoort de voedingsinstructies goed door en hou je daar ook aan. Regelmatig extra voeding geven is uitstekend, zolang je niet overdrijft. Een kamerplant regelmatig verpotten doet ook wonderen. Je plantengrond raakt namelijk sneller uitgeput dan je denkt.

Water en licht
Kamerplanten die uit tropische regenwouden komen, zullen meer waterbehoefte hebben dan planten uit een savanneklimaat. Minimaal eens per week water geven is voor de meeste planten voldoende. Sommige planten genieten van de volle zon, andere gedijen alleen in schaduwrijke omgevingen. Bekijk de eisen per soort en probeer ze in huis zo goed mogelijk na te bootsen.

Temperatuur
Kamerplanten komen vooral uit warmere streken. Dan is het logisch dat ze in je woonkamer, bij een temperatuur rond 20 graden Celsius goed gedijen. Hou rekening met tocht en je kamerplanten zullen je dankbaar zijn.