Thonet stoelen

Programma 404


TDe ontwerper Stefan Diez heeft voor Thonet een houten-stoelprogramma ontworpen, dat gerelateerd is aan het gebogen-houterfdeel van de familieonderneming, maar dit qua esthetische en technologische criteria fundamenteel omvormt. De beide modellen 404 en 404 F zijn afgeleid van een constructie-idee: gebogen stoelpoten en armleuningen komen samen in een ‘knoop’ en zijn in het onderste deel van het zitvlak aangebracht. Moderne houtvormtechnologie maakt de daarvoor noodzakelijke versteviging van het zitvlak naar het midden mogelijk en resulteert in een vervorming als bij een hoedrand –inclusief een drastische vermindering van het materiaal bij de randen. Daardoor wordt het zitvlak een constructief en zeer markant element. De historische stoelen van gebogen hout 214 en 209 uit de jaren 1859 en 1900 gelden voor Stefan Diez als de ‘stamvaders’ van beide modelvarianten 404 en 404 F. De één is voor hem het prototype van de ‘Thonetstoel’ bij uitstek, in zijn consequente en goedkope productiewijze toentertijd een serieproduct par excellence, dat in de 19e eeuw een complete industriestijl oprichtte. De andere, volumineuzer en van een royalere elegantie, is net als de eerste tot op de dag van vandaag onderdeel van de Thonet-collectie.

 

“Voor mij is het thema 3D bijzonder nauw verbonden met de historie van Thonet: dit idiote idee om hout te buigen, alsof het een tweede keer groeit", aldus Stefan Diez. En zo wordt bij het programma 404 conform de Thonet-traditie vervormd hout toegepast, zij het modern gelaagd en gevormd hout. Een nieuw soort constructiewijze is daarbij kenmerkend voor het programma 404. Het zitvlak is daarbij het verbindende element geworden voor poten en rugleuning. Doordat op bepaalde punten meer fineerlagen worden geperst dan op andere punten, is het zitvlak in het midden 20 mm dikker dan bij de rand –

en daarmee sterk genoeg om daar de ‘knoop’ aan te brengen. “Ik ben op zoek gegaan naar een nieuw idee voor de verbinding van stoel en onderstel, omdat in mijn visie Thonet niet wordt gekenmerkt door schroeven en pluggen." De knoopverbinding komt zodoende tot stand zonder enig raamwerk of schroefbevestiging.

 

Het programma 404 wordt gekenmerkt door het uitgesproken lijnenspel, de fijne details en het hoge zitcomfort. Het oogt licht, zowel qua materiaal als qua constructie – daarmee herinnert het aan de historische modellen van gebogen hout. De zitting lijkt als een dun vlak dat ingesloten is. Op zijn breed uitlopende poten – deze ontstaan door de grote radius van de poot en de rugbalk – straalt het programma 404 comfort uit en biedt dat ook: de stoel schrijft geen bepaalde zitpositie voor. Ook de uitgevormde rugleuning draagt bij tot het zitcomfort: bij het achteroverleunen veert de rugleuning aangenaam mee. Het resultaat is een eigenzinnig iconisch ontwerp met archetypische trekjes, dat het erfdeel van Thonet verbindt met moderne knowhow. Stefan Diez: "Wanneer men een stoel voor Thonet ontwerpt, gaat het in eerste instantie om de formele esthetiek.“

 

De modellen 404 en 404 F onderscheiden zich in de dimensies en formele details. Het model 404 F is een houten stoel met armleuningen, waarbij de rugleuning verder naar voren is doorgetrokken. Het zitvlak is ten opzichte van dat van model 404 groter en hij heeft dikkere poot- en rugleuningbalken. Hij weegt 3,7 kg. Model 404 daarentegen is smaller en beschikt over een kleiner zitvlak. Poot- en rugleuningbalken hebben een kleinere diameter en zijn gewicht ligt rond 3,0 kg. Bij beide modellen zijn de zitting en rugleuning van gevormd hout vervaardigd, poot- en rugleuningbalk van gelaagd hout. Andere materialen zijn niet toegepast. Het programma-404 is leverbaar in naturel en in verschillende kleurtinten gebeitst. Tijdens de productie wordt spaarzaam omgegaan met hulpbronnen.

Kijk voor meer informatie op: www.thonet.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist