Betonnen dakpannen vs. keramische dakpannen

de juiste keuze voor jouw dak

Bij het kiezen van dakbedekking voor je huis kom je voor een belangrijke keuze te staan: ga je voor betonnen of keramische dakpannen? Beide materialen hebben hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel vergelijken we de twee soorten dakpannen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat past er het beste bij jouw woning en behoeften?

Aanschafprijs
Over het algemeen zijn beton dakpannen voordeliger in aanschaf dan dakpannen van keramiek. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor veel huiseigenaren en projecten met een kleiner budget. Keramische dakpannen hebben vaak een wat hogere prijs, maar daarentegen bieden ze ook een langere levensduur. Ook vinden sommige mensen het materiaal strakker en mooier ogen. Hierdoor kan het de investering zeker waard zijn.

Gewicht en installatie
Dakpannen van beton zijn vaak wat zwaarder dan keramische pannen. Dit kan van invloed zijn op de constructie van het dak. Mogelijk is er extra versteviging nodig en is het wat lastiger om ze op te tillen. Aan de andere kant zijn de beton pannen over het algemeen wel groter van formaat, waardoor de installatie snel gaat. Keramische pannen zijn licht van gewicht en hierdoor erg gemakkelijk te hanteren tijdens de installatie. Het lage gewicht is ook erg gunstig voor oudere dakstructuren die geen grote draagkracht hebben.

Duurzaamheid en levensduur
Een betonnen dakpan is erg duurzaam en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het materiaal heeft een vrij lange levensduur, hoewel keramiek toch nóg beter uit de test komt. Keramische dakpannen behouden hun kleur en vorm erg goed en ogen dus langer als nieuw. De exacte levensduur van de dakpannen zal niet alleen verschillen door het materiaal, maar ook door de kwaliteit van het product. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf.

Isolatie en energie efficiëntie
Van nature hebben betonnen dakpannen goede isolerende eigenschappen. Ze kunnen bijdragen aan een aangenaam binnenklimaat met een constante temperatuur in huis. Dit komt ook de energie efficiëntie ten goede. Ook keramische dakpannen bieden prima isolatie, maar door hun poreuze aard toch iets minder dan de betonnen variant.

Conclusie: betonnen dakpannen of keramische dakpannen?
Bij het kiezen van de juiste dakpannen zijn prijs, gewicht, duurzaamheid en de isolatiewaarde belangrijke punten om naar te kijken. Beide materialen hebben zo hun voordelen, dus kies een variant die het beste aansluit op jouw woning en behoeften. Dakpannen van beton zijn erg budgetvriendelijk, maar keramische dakpannen hebben bijvoorbeeld een modernere uitstraling. Bepaal welke eigenschappen voor jou het belangrijkste zijn.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist