Welke vloerisolatie

heb ik nodig?

Ga jij binnenkort je vloer isoleren en weet je nog niet welke mogelijkheden er zijn tot isoleren? Of welke vloerisolatie het beste voor jouw vloer geschikt is? Lees dan vooral verder en kom erachter welk isolatie mogelijkheden er zijn.

Soorten isolatiematerialen

Er zijn drie verschillende groepen isolatiemateriaal, namelijk: minerale wollen, gespoten kunststoffen en enkele duurzame soorten.

1.     Minerale wollen

We beginnen met de minerale wollen, deze wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Onder minerale wollen vinden we twee verschillende mogelijkheden namelijk:

Glaswol:                                                                                                                                                                        
Glaswol is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Glaswol is brandbestendig en isoleert beter dan bijvoorbeeld steenwol. Glaswol is net als steenwol erg goedkoop en is ook haast overal verkrijgbaar. Een nadeel van glaswol is dat het erg slecht kan tegen vocht dus houdt rekening met het vochtniveau. Als je van plan bent met glaswol te gaan isoleren houdt er dan rekening mee dat glaswol erg jeukt en irritaties kan veroorzaken. Houdt daarom rekening met beschermende kleding en goede handschoenen.

Steenwol:                                                                                                                                                             
Steenwol is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van verschillende soorten steen. Enkele steensoorten zijn basalt en diabaa. Steenwol is een goedkoop isolatiemateriaal en is uitermate geschikt voor vloerisolatie. Steenwol is namelijk haast overal te koop. De grote nadelen van steenwol is dat het irritatie kan geven bij aanbrengen en isoleert het minder dan bijvoorbeeld glaswol. Steenwol is daar in tegen wel beter in geluiddemping dan glaswol. Net als bij glaswol is het bij steenwol van belang te letten op het vochtniveau, steenwol kan net als glaswol erg slecht tegen vocht.

2.     Gespoten kunststoffen

Als tweede groep isolatiemateriaal hebben we de gespoten kunststoffen. Onder gespoten kunstoffen vinden we vijf verschillende mogelijkheden namelijk:

EPS:
EPS ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd. EPS is erg licht materiaal en bevat de kleuren wit of grijs. EPS wordt gemaakt van het kunststof polystyreen. Je noemt het in de volksmond ook wel piepschuim. Het wordt in de bouw regelmatig gebruikt als isolatiemateriaal. Piepschuim is daar in tegen erg goedkoop en een groot verschil met glas- en steenwol is dat piepschuim wel waterbestendig is. Het enige grote nadeel bij piepschuim is dat het erg lastig is in krappe ruimtes om te bevestigen.

XPS:                                                                                                                                                                        
XPS ook wel geëxtrudeerd polystyreen genoemd. XPS is in vergelijking met EPS eens stuk duurder en kun je herkennen aan zijn blauwe kleur. XPS is voor vochtige omstandigheden de beste oplossing omdat XPS erg goed bestand is tegen vochtigheid en erg drukvast is.                                                                           

PUR:
PUR bestaat uit twee gespoten hardschuim componenten, namelijk: polyol en isocyanaat. PUR is uitermate geschikt als goed isolerend en drukvast materiaal. PUR is daarnaast erg goedkoop en makkelijker aan te leggen in nauwe ruimtes dan XPS of EPS. Helaas heeft PUR een groot nadeel dat het gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen.

PIR:                                                                                                                                                                          
PIR is in vergelijking met PUR de verbeterde versie. In PIR zit namelijk een stuk minder chloriden waardoor roestvrij staal minder snel wordt aangetast. Ook biedt PIR een betere brandveiligheid en een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld PUR. Ook is PIR in vergelijking met PUR eens stuk sterker.

Thermoskussens:
Of isolatiefolie genoemd is gemaakt van plastic. Het voordeel van deze thermoskussens is dat ze erg licht en vochtbestendig zijn. Het grote nadeel van thermoskussens is dat, als er een luchtlek ontstaat het effect van de thermoskussens kan verliezen. Ook het aanbrengen van deze kussens is niet eenvoudig.

3.     Duurzamere soorten

Als laatst zijn er nog enkele duurzame oplossingen voor vloerisolatie. Onder duurzame soorten isolatiemateriaal vinden we vijf verschillende mogelijkheden namelijk:

-        Schapenwol;

-        Cellulose (papiervlokken);

-        Kurk;

-        Houtwol;

-        Hennep.

Het voordeel van deze soorten is dat het erg duurzaam is in gebruik, het nadeel daar in tegen is dat het niet overal verkrijgbaar is.

De meest gekozen materialen bij vloerisolatie zijn steen- en glaswol. Het wol isoleert goed, is betaalbaar en binnen een dag aan te leggen. Voor het aanschaffen het isolatiemateriaal is het verstandig bij meerdere bedrijven offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken om zo onnodige kosten te voorkomen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist