6 tips om jouw huis duurzamer te maken

Duurzaamheid is echt een hot item.

Duurzaamheid is echt een hot item. Helaas zijn er in Nederland nog niet veel woningen die echt duurzaam zijn. Hoewel steeds meer nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd worden, blijft de aanpassing aan bestaande woningen achter. En dat is jammer, want een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. De overheid maakt vooral aardgas een heel stuk duurder, waardoor het steeds voordeliger wordt als je overstapt op duurzame energiebronnen. Vind jij het ook tijd om je huis duurzamer te maken? Dit zijn 6 praktische tips.

1.         Meer opwekken of minder gebruiken?

Je kunt op twee manieren duurzamer wonen. Je kunt meer energie opwekken of je kunt minder energie gaan gebruiken. Vaak is duurzaam wonen een combinatie van deze twee methoden. Je kunt bijvoorbeeld isoleren om het gebruik terug te dringen en zonnepanelen plaatsen om zelf energie op te wekken.

2. Isoleren? Eerst ventileren!

Veel mensen denken dat isoleren gewoon een kwestie is van in willekeurige volgorde overal isolatiemateriaal tussen stoppen. Maar dat is niet zo. Wil je het echt goed doen, dan moet je in de goede volgorde werken. Als je eerst gaat isoleren, zul je al snel te maken krijgen met vochtproblemen. Daarom moet je eigenlijk eerst je ventilatie goed op orde hebben voordat je gaat isoleren. En nee, een raam open zetten is niet hetzelfde als goed ventileren!

3. Warmtepomp: het beste uit twee werelden

Je wilt je huis dus goed ventileren. Dat werkt redelijk goed met roosters boven de ramen, maar daardoor kun je last krijgen van tocht. Een betere oplossing is mechanische ventilatie. Het interessante is dat je de dat systeem meteen kunt combineren met een warmtepomp. De warmtepomp kan warmte-energie uit de afgevoerde lucht halen. Zo doe je in de winter aan warmteterugwinning en wordt in alle seizoenen je ventilatie meteen gebruikt voor het opwekken van energie.

4. Dakisolatie: ondergeschoven kindje

Dakisolatie is een beetje een ondergeschoven kindje. Veel mensen beginnen wel met vloerisolatie of gevelisolatie, maar ze vergeten het dak. Toch is dat best gek. Want… warme lucht stijgt op. Je verliest dus relatief het meest warmte door het dak van je huis. Dakisolatie kan je daarmee heel wat geld besparen. Je kunt dakisolatie het beste combineren met dakrenovatie: als je toch bezig bent, kan het dak meteen opgeknapt worden.

5. Isolatie werkt twee kanten op

Isolatie heeft als functie om warmte binnen te houden en kou buiten. In de zomer werkt isolatie andersom: je huis zal minder snel opwarmen. Het heeft echter ook een nadeel: als het in de zomer binnenshuis warm wordt, koelt het in huis minder snel af dan buiten. Ook hier speelt ventilatie een belangrijke rol. En als je je huis goed isoleert, is het belangrijk dat je ook kiest voor goede zonwering. Doe je dat niet, dan verspil je waarschijnlijk veel energie aan ventilators of airconditioning.

6. Beperk je verbruik in huis

Je huis duurzamer maken hoeft niet te betekenen dat je enorme verbouwingen begint. Je kunt het ook in het klein aanpakken. Kies bijvoorbeeld voor een kraan die minder water gebruikt. Plaats je CV-ketel dicht bij je douche, zodat het minder lang duurt voordat het water warm wordt als je wilt douchen. Kies voor duurzame apparaten, met name apparaten die langdurig aanstaan (denk aan de koelkast) en apparaten die veel gebruikt worden (vaatwasser, wasmachine). Zo kun je je huis ook duurzamer maken met kleinere investeringen.

Je huis duurzamer maken werkt twee kanten op. Enerzijds beperk je je energieverbruik, anderzijds beperk je het energieverlies. Bovendien kun je natuurlijk zelf energie opwekken, bijvoorbeeld via een warmtepomp. Het is moeilijk en duur om een oude woning (van vóór de jaren ’80) helemaal energieneutraal te maken. Maar je kunt het energieverbruik wel radicaal aanpakken en zorgen dat je in elk geval bijna energieneutraal bent. Dat is niet alleen heel erg goed voor het milieu, maar op de langere termijn ook goed voor je portemonnee.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist